Actualitate

ALEGEREA PAPEI. În spatele uşilor închise ale Capelei Sixtine, Conclavul alege acum un nou papă. Totul despre ritualul de la Vatican

Într-un proces cu o puternică încărcătură simbolică şi istorică – care nu este precedat de această dată de o perioadă de doliu după anteriorul papă -, găsirea unui nume care să întrunească 77 de voturi se arată foarte dificilă. Chiar şi în orele premergătoare Conclavului, existau puţine voci care să îndrăznească să vorbească despre un favorit.

UPDATE 17.40 Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican, relatează cotidianul Avvenire, afiliat Vaticanului.

Cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină la ora 16.40 (17.40, ora României) şi vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

"Ultima dată (în 2005, n.red.), exista deja o personalitate de o statură de trei-patru ori mai impozantă decât a celorlalţi cardinali", a povestit cardinalul francez Philippe Barbarin presei, cu referire la alegerea, în numai 24 de ore, a lui Joseph Ratzinger, care a devenit papă emerit după demisia lui din 11 februarie, la vârsta de 85 de ani.

Gestul, fără precedent în ultimele şase secole de catolicism, a lăsat această biserică fără un secund care să iasă acum în prim-plan şi să facă alegerea mai uşoară. "Situaţia este diferită acum (faţă de 2005). Trebuie să decidem între unu, doi, trei, patru…mai mulţi candidaţi. Încă nu ştim nimic şi va trebui să aşteptăm rezultatul primului scrutin", a mai povestit cardinalul francez, citat de Reuters şi peluat de Yahoo! News.

Acest prim scrutin are loc marţi după-amiază. Înainte de Conclav, cei 115 cardinali, proveniţi din 48 de ţări şi cu o medie de vârstă de 72 de ani (maximul pentru vot este 80), au participat la slujba Pro Eligendo Pontifice, în Basilica San Pietro. De aici încolo, se taie orice contact al lor cu lumea exterioară. Votul se face într-un ritual foarte bine stabilit, în care nimic nu lasă loc de improvizaţie.

Pregătirile de Conclav

Pregătirile pentru reuniunea în care se alege al 266-lea suveran pontif au început săptămâna trecută. În weekend, a fost curăţat şi reparat coşul Capelei Sixtine. Într-o eră a ştirilor în ritm de flash, tot acest coş rămâne mediul care anunţă primul vestea alegerii unui nou papă. Pentru a răspândi ştirea, clopotele Capelei vor începe să bată, confirmând că, într-adevăr, "Habemus Papam (Avem Papă, n.red.)". Chiar şi aşa, mediile mai tehnologizate încearcă şi ele să ţină pasul cu coşul Capelei Sixtine. Pe lângă miile de corespondenţi din toată lumea aflaţi acum în cetatea Vaticanului, există şi o aplicaţie dedicată Conclavului, care va da repede ştirea unui nou papă sau a fiecărui fum care iese de pe coş.

Şi Casa Gammarelli, cea care îmbracă papii încă din secolul al XVIII-lea, a pregătit trei ţinute papale, pe trei mărimi, în speranţa că una dintre ele îi va veni bine noului suveran pontif. Este vorba despre veşminte albe, din lână pură, asortate cu o pelerină din catifea roşie, brodată cu blană albă. Pentru ca ţinuta să fie completă, există mai multe perechi de pantofi roşii, pe diferite mărimi.
 
În zilele premergătoare acestui moment deosebit de important pentru Biserica Catolică, reprezentanţii ei au încercat să elimine orice asocieri ale scrutinului "papal" cu alegerile laicilor. Nu există lobby, nu e un vot dat pe bază de preferinţe geografice. Este un vot pe bază de Duh Sfânt, spun cardinalii, conform Washington Post.

Regulile Conclavului

Conclavul (din latinescul cum clave = cu cheie) este unul dintre cele mai atent organizate ritualuri contemporane. Totul se desfăşoară pe bază de reguli care datează şi de sute de ani, ceea ce încarcă forţa simbolistică a alegerii unui nou părinte de credinţă.

În primul rând, capela este verificată constant, atât înainte, cât şi în timpul Conclavului, pentru a nu exista microfoane sau alte aparaturi de ascultare şi înregistrare, pentru că una dintre cele mai importante trăsături ale reuniunii este caracterul secret.

De altfel, toată lumea depune un jurământ de confidenţialitate. Pe lângă cardinali şi cei doi tehnicieni, personalul medical şi asistenţii care au acces la Conclav trebuie să depună acest jurământ, sub pedeapsa excomunicării.

Cardinalii electori sunt "sub cheie" şi în afara scrutinului. Ei nu au voie să folosească telefoane mobile, să aibă acces la televizor, Internet, ziare, nu pot scrie sau primi scrisori şi nu pot vorbi cu nimeni altcineva decât cu membrii Conclavului. Nici măcar cei care se întâlnesc cu ei în drumul de la Capelă la locul în care sunt cazaţi nu au voie să li se adreseze.

Votul este, la rândul lui, secret. Cardinalii electori primesc un bileţel, pe partea de sus fiind tipărit mesajul "Eligo in summum pontificem" (Aleg ca suveran pontif). Sub acest mesaj, ei scriu numele candidatului preferat, însă cu un scris cât mai diferit de scrisul lor obişnuit, pentru a nu fi recunoscut. Bileţelele se pun, îndoite şi în ordinea descrescătoare a vârstei, într-o urnă din argint şi bronz. Când ajunge la urnă, cardinalul trebuie să rostească următorul mesaj: "Dau votul meu celui care consider înaintea lui Dumnezeu că ar trebui ales".

Dacă se trece de prima zi a Conclavului, se votează de până la patru ori pe zi în următoarele două zile. După a treia zi, se poate lua o zi de pauză pentru rugăciune. La fiecare şapte scrutine, se repetă procesul şi, după 33 de reprize de vot, se decide dintre primii doi clasaţi, o regulă nouă impusă de Papa Benedict.

După fiecare vot fără câştigător, toate bileţelele şi notiţele sunt arse împreună cu o substanţă fumigenă, menită să facă fumul negru. Dacă, în schimb, se obţine o majoritate de două treimi şi se alege un nou papă, se testează întâi soba cu un fum galben, după care vine fumul alb. Pe urmă, un cardinal merge la balconul Bazilicii Sf. Petru şi anunţă celebrul "Habemus Papam" – "Avem papă".

În căutarea de favoriţi

"Există o anumită dinamică a evenimentelor care se creează in interiorul Capelei Sixtine. Primul vot pune pe masă principalele nume. Vom avea un papă până la sfârşitul săptămânii", a declarat părintele Tom Rosica, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Vaticanului, citat de Reuters.

"Nu intri în Conclav decis", a explicat cardinalul american Justin Rigali, care a participat la Conclavul din 2005, în care a fost ales Benedict al XVI-lea, potrivit Associated Press.

La rândul lui, un alt purtător de cuvânt al cetăţii Vaticanului, Frederico Lombardi, s-a arătat încrezător în faţa reporterilor că, în câteva zile, lumea catolică va avea din nou un papă.

Mai bine de jumătate dintre cardinalii din Conclav votează pentru prima dată şi sunt, într-o proporţie similară, europeni. Cu toate acestea, există multe speranţe venite din partea catolicilor sud-americani, care formează acum aproximativ 40% din populaţia catolică mondială (prin comparaţie cu Europa – 24%), că vor avea un pontif din regiunea lor.

În ceea ce priveşte continentul european, cel mai invocat nume este cel al italianului Angelo Socola, liderul celei mai importante dioceze de pe continent – Arhiepiscop de Milano, consacrat în 2011 de Benedict al XVI-lea.

Şi americanii sunt în cărţi cu două nume foarte importante: cel al cardinalului de New York, Timothy Dolan, foarte popular atât în lumea bisericească, dar şi în cea laică; cel de-al doilea numele este al cardinalului Sean P. O’Malley, căruia i s-a pus deja porecla de "papă al poporului", după cum scrie Boston Globe.

Dincolo de uşile închise ale Capelei Sixtine, însă, peste 460.000 de oameni de rând au "adoptat" un cardinal pe un site foarte popular în aceste zile, în semn de susţinere pentru cei care consideră că ar trebui să fie ales papă.

Oricare va fi noul papă, el va avea, cu certitudine, un pontificat dificil, trebuind să gestioneze în primul rând două probleme deosebit de grave pentru Biserica Catolică: reformarea Curiei, birocraţia catolică, şi problema pedofiliei din interiorul Bisericii – o problemă deosebit de gravă, pe care nici Ioan Paul al II-lea, nici Benedict al XVI-lea nu au reuşit să o rezolve.

gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *