Internațional

Alegeri în Marea Britanie: Un membru UKIP ameninţă că o să împuşte un contracandidat

O înregistrare video în care unul dintre candidaţi săi ameninţă că va împuşca un politician rival din tabăra conservatorilor dacă acesta din urmă ar deveni premier a fost făcută publică, relatează miercuri ediţia electronică a publicaţiei Financial Times.

Respectivul candidat, Robert Blay, el însuşi un fost membru al Partidului Conservator, a fost filmat sâmbătă pe ascuns de publicaţia Daily Mirror în timp ce vorbea, la o reuniune, despre Ranil Jayawardena, un politician conservator de origine asiatică.

‘Dacă este el, o să-i trag un glonţ între ochi’, a spus politicianul UKIP, conform înregistrării video difuzate. ‘Dacă acest individ ajunge prim-ministru, îi voi trage un glonţ. Tare mult doresc acest lucru’, a insistat el. ‘Familia lui a venit aici abia în anii ’70. Nu eşti destul de britanic ca sa fii în parlamentul nostru. Eu am strămoşi de 400 de ani acolo unde trăiesc. El nu are aşa ceva’, a spus în continuare Blay când a fost întrebat despre trecutul lui Jayawardena.

Dar imediat după apariţia înregistrării, autorul acestor afirmaţii a fost suspendat din formaţiunea UKIP, iar un purtător de cuvânt al acestui partid a calificat incidentul drept ‘dezgustător’ şi i-a prezentat scuze politicianului conservator, dar a ţinut totuşi să adauge că UKIP nu deţine ‘monopolul’ acestui tip de scandaluri, menţionând că circa 300 de politicieni din toate formaţiunile politice au fost ‘suspendaţi, excluşi sau chiar condamnaţi la închisoare’.

În schimb, Jayawardena s-a declarat şocat de incident. ‘Familia mea crede în muncă. De aceea tatăl meu a venit în această ţară – nu a cerut niciodată vreun ban de la stat’, a declarat el.

Formaţiunea UKIP este cotată în sondaje cu circa 13% din preferinţele de vot, dar este puţin probabil să obţină mai mult de câteva mandate în legislativ, întrucât, în virtutea sistemului electoral britanic, câştigătorii mandatelor de parlamentar sunt candidaţii situaţi pe primul lor în fiecare circumscripţie electorală, cele mai multe dintre acestea urmând să revină conservatorilor şi laburiştilor, aflaţi aproape la egalitate în sondaje.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *