Internațional

ALEGERI legislative Marea Britanie. Aproape 47 de milioane de cetăţeni britanici pot să voteze la alegerile parlamentare

Parlamentul britanic este bicameral, fiind compus din Camera Lorzilor, cu 760 de membri, şi Camera Comunelor, cu 650 de membri. Alegerile se organizează numai pentru Camera Comunelor, fotoliile Camerei Lorzilor fiind ocupate prin moştenire sau prin numiri (de către Regină).

Mandatele din Camera Comunelor au o durată de cinci ani. Pe teritoriul Marii Britanii, membrii Camerei Comunelor se aleg prin sistem majoritar cu un singur tur de scrutin, organizat în 650 de circumscripţii uninominale (533 de locuri – Anglia, 59 – Scoţia, 40 – Ţara Galilor şi 18 – Irlanda de Nord).

Un partid politic are dreptul la un singur candidat în fiecare circumscripţie electorală. Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi este ales în Parlament. Majoritatea candidaţilor care ajung în Parlamentul Marii Britanii obţin mai puţin de 50% din voturi. Ei au pur şi simplu mai multe voturi decât adversarii lor. Partidele politice britanice pot câştiga o majoritate parlamentară substanţială pe baza unei minorităţi a votului naţional total.

Este chiar posibil ca un partid să obţină mai puţine voturi, la nivel naţional, decât un partid rival, şi cu toate acestea să aibă în final mai mulţi parlamentari. Explicaţia stă în modul de distribuţie a voturilor în circumscripţii. Un partid a cărui susţinere numerică este puternic concentrată în câteva zone va avea probabil o performanţă mai slabă decât un partid a cărui bază de susţinere este distribuită mai echilibrat.

În data de 8 iunie 2017, aproximativ 46,9 milioane de cetăţeni britanici vor putea să voteze, în creştere faţă de 45,8 milioane în decembrie 2016. Cifrele sunt mai mari decât la ultimele alegerile generale, din 2015, când au fost 46,4 milioane de alegători înregistraţi. Potrivit ultimei estimări a guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, populaţia era de 65.110.000 de locuitori în 2016.

Cetăţenii s-au putut înregistra pentru a primi drept de vot până pe 22 mai, la ora locală 23.59. În 46 dintre cele 650 de circumscripţii electorale, numărul persoanelor înregistrate a scăzut faţă de luna decembrie a anului trecut. Pe de altă parte, aproape un milion de votanţi s-au înregistrat pe listele electorale după 18 aprilie, data anunţării scrutinului.

Biroul Electoral britanic a anunţat că aproximativ şapte milioane de persoane din Marea Britanie care ar fi fost eligibile pentru vot nu s-au înregistrat la timp pentru alegerile parlamentare. 28% dintre acestea şi-au schimbat locuinţa în ultimul an şi nu au actualizat informaţiile necesare.

Pentru a vota la alegerile parlamentare din Marea Britanie, o persoană trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să fie în Registrul Electoral, să aibă cetăţenie britanică, să fie rezident la o adresă din Marea Britanie (sau să locuiască în străinătate, dar să fi fost înregistrat pentru a vota în Marea Britanie în ultimii 15 ani) şi să nu aibă interdicţie de vot din partea unei instanţe.

Secţiile de votare vor fi deschise în Marea Britanie între orele locale 07.00 şi 22.00 (09.00-24.00, ora României). Primul sondaj exit poll va fi prezentat imediat după închiderea urnelor. Numărătoarea voturilor începe pe durata nopţii, iar primul loc în circumscripţiile electorale este anunţat de obicei înainte de miezul nopţii. În cazul unei victorii clare a unui partid, predicţia rezultatelor finale poate fi făcută până la ora 03.00.

3.304 candidaţi participă la alegerile parlamentare, în scădere faţă de 3.631 la precedentul scrutin. Partidul Conservator candidează pentru 637 de circumscripţii, Partidul Laburist pentru 631 de locuri, Partidul Liberal-Democraţilor pentru 629, Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) pentru 377 de circumscripţii, Partidul Verde din Anglia şi Ţara Galilor pentru 468, Partidul Naţional Scoţian (SNP) pentru toate cele 59 de locuri, Plaid Cymru, partidul naţionalist din Ţara Galilor, pentru toate cele 40 de mandate. Mai sunt înregistrate alte 56 de partide politice, iar 183 de candidaţi sunt independenţi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

În structura anterioară a Camerei Comunelor, cele mai multe locuri au fost ocupate de: Partidul Conservator – 330, Partidul Laburist – 229, Partidul Naţional Scoţian (SNP) – 54, Partidul Liberal-Democraţilor – 9.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *