Actualitate

ALEGERI LOCALE 2019 – A fost publicat raportul Comisiei parlamentare privind frauda bancară / DOC

Raportul Comisiei parlamentare care a investigat frauda din sistemul bancar a făcut public. Documentul este prezentat astăzi și în plenul Parlamentului. Comisia a desfășurat 21 de ședințe în cadrul cărora au fost audiate 26 de persoane, foști și actuali funcționari și reprezentanți ai instituțiilor bancare. Deputatul Alexandru Slusari a declarat că ar mai fi necesară o comisie parlamentară care să analizeze cum a decurs procesul de vânzare a activelor celor trei bănci și recuperarea creditelor după falimentul instituțiilor.

Documentul descrie cum a început procesul de devalizare a sistemului bancar în 2011 și toate acțiunile concertate care au avut loc până la falimentarea celor trei bănci: „Banca de Economii”, „Unibank” și „Banca Socială”.

Membrii Comisiei de anchetă solicită Ministerului Finanţelor să organizeze, în termen de 90 de zile, un audit privind legalitatea repartizării banilor alocați drept de credite de urgenţă de către Banca Națională pentru cele trei bănci.

De asemenea, deputații au recomandat să fie inițiată procedura de revocare din funcţii a viceguvernatorilor Băncii Naţionale Ion Sturzu şi Aurel Cincilei.

Guvernul şi Banca Națională urmează să identifice, în termen de 60 de zile, o modalitate în care să fie desecretizate şi publicate toate materialele legate de frauda bancară și să iniţieze semnarea unor acorduri cu mai multe state care pot oferi informaţii fiscale R. Moldova, care vor ajuta în ancheta inițiată de procurori după frauda bancară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *