Timpul.md

Internațional 24 Septembrie 2017 | 10:32

Alegeri parlamentare în Germania. Naziştii au șanse să intre în Reichstag după 70 de ani

Angela Merkel pare sigură de cel de-al patrulea mandat de cancelar în urma alegerilor de duminică, însă viitorii parteneri de guvernare sunt întru totoul incerţi, la fel ca şi direcţia Germania.

Sondajele preconizează toate o victorie confortabilă a conducătoarei conservatoare, aflată la putere din 2005, în pofida faptului că partidul ei a scăzut, în ultima linie dreaptă, în faţa ascensiunii extremelor.

Institutul Insa credita marţi tabăra creştin-democrată cu 36%, cu mult înaintea social-democraţilor lui Martin Sculz (22%), a cărui campanie pe tema justiţiei sociale nu mobilizează într-o ţară în care aproape toată lumea are un loc de muncă.

Dacă scorurile vor rămâne aşa, conservatorii germani vor fi aproape de nivelul la care au fost înfrânţi în 1998 (35.1%) şi vor fi nevoiţi să-şi caute unul sau doi aliaţi. Un lucru care va păta succesul lui Merkel. Şi care îi va complica sarcina de a forma o coaliţie majoritară în viitoarele săptămâni.

”Am spus tuturor că aceste alegeri nu sunt încă decise”, avertiza ea marţi, pe postul RTL, evident îngrijorată de uşoara scădere a mişcării sale în anchete. ”Fiecare vor contează”.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus