Opinii și Editoriale

Alegerile anticipate: pro si contra

In ultima saptamana, problema alegerilor anticipate a revenit pe agenda politica de la Chisinau. Surprinzator, dar pentru anticipate se pronunta nu numai comunistii; si in unele medii democratice au aparut opinii potrivit carora anticipatele nu ar mai fi o catastrofa pentru tara, ba mai mult, pot fi o salvare chiar. Astfel, rezulta ca pentru organizarea alegerilor anticipate se pronunta nu numai comunistii, ci si unele voci din Alianta.

Se pare insa ca nici in AIE nu exista o unitate de vederi cu privire la anticipate. Mihai Ghimpu, bunaoara, este categoric impotriva alegerilor anticipate, totodata afirmand public ca, in cazul unor anticipate, comunistii nu vor acumula mai mult de 15 mandate. Daca-i asa, de ce nu mergem la anticipate si sa terminam odata cu acest megapartid pe nume PCRM? Ceva nu se leaga nici in logica Aliantei, nici in logica comunistilor care, desi stiu ca pot sa piarda, insista asupra alegerilor anticipate.

Este clar ca problema anticipatelor e legata de cea a alegerii presedintelui R. Moldova. Sa punem intrebarea direct, fara ocolisuri: ce varianta comporta mai multe riscuri pentru R. Moldova – alegerea lui M. Lupu in functia de presedinte al republicii si evitarea anticipatelor sau nealegerea acestuia si provocarea alegerilor anticipate?

Stim in ce conditii poate fi ales presedintele (Lupu) – e nevoie de minimum opt voturi ale deputatilor comunisti. Daca admitem ca Voronin nu controleaza total PCRM, e posibil sa se gaseasca aceste voturi. Iar unde-s opt, pot fi si zece, si douazeci. Astfel, fractiunea parlamentara a PDM (a lui Lupu/Diacov) ar putea deveni cea mai numeroasa si cu cea mai mare pondere si influenta in Alianta. Aceasta noua fractiune – majoritara in AIE! – nu va mai cocheta cu celelalte componente ale Aliantei pentru Integrarea Europeana si va exercita presiuni pentru a-si promova punctul de vedere si a-si impune cadrele in toate domeniile si la toate nivelurile.

Astfel, se va ajunge la situatia bizara cand sub cupola Aliantei liberal-democratice vor dicta aceiasi comunisti ai lui Voronin, numai ca intrati pe alta usa… Asadar, ce este de preferat: noua situatie din Alianta sau alegerile anticipate? Aici ajungem la eterna poveste politica a moldovenilor, care sunt pusi in situatia sa aleaga raul cel mai mic. Dar care e raul cel mai mic in situatia data – Lupu presedinte sau alegeri anticipate?

Ca sa putem raspunde la intrebare, haideti sa ne mai gandim o data de ce doresc comunistii alegeri anticipate. Sunt ei atat de naivi incat sa-si bage de buna voie capul in lat? Oare nu le facem jocul, acceptand ideea anticipatelor?

Alegerea lui Lupu ca presedinte va fi perceputa in afara tarii ca un semn al stabilitatii. Si invers – alegerile anticipate vor insemna un nou val de instabilitate. In conditii de instabilitate insa, bani nu vor mai veni – sau vor veni mai putini – in R. Moldova. In lipsa finantelor straine, guvernul nu va face fata situatiei si ne putem pomeni in primavara cu restante la pensii si salarii, si cu valuri, bine organizate de catre opozitia comunista, de proteste sociale.

Ce garantii avem ca, in asemenea conditii, comunistii nu vor castiga anticipatele si nu se vor intoarce pe cal alb? Ce garantii avem ca, revenind la putere, noua guvernare comunista va fi mai democratica si mai europeana decat actuala Alianta? Acestea sunt intrebarile la care trebuie sa raspundem inainte de a ne pronunta pentru alegeri anticipate.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *