Externe

Alegerile au trecut, criza politica ramne

Alegerile prezidentiale din Ucraina au luat sfarsit. Dar s-a incheiat, odata cu acestea, si batalia dintre cei doi rivali din turul doi – Viktor Ianukovici si Iulia Timosenko? Politologii considera ca in tara vecina criza politica de abia incepe.

Pe parcursul zilei de ieri inca nu se stia cine va fi succesorul lui Viktor Iuscenko la presedintia Ucrainei. Spre seara, insa, in urma prelucrarii a 98,78 % din buletinele de vot, era evident ca Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, va obtine victoria. Potrivit Comisiei Electorale de la Kiev, Ianukovici a acumulat 48,65%, in timp ce pentru contracandidata sa, premiera Iulia Timosenko, au votat 45,77% dintre alegatori. De asemenea, aproape 5% au votat impotriva ambelor candidaturi.

Diferenta procentuala mica dintre cei doi candidati la presedintia Ucrainei a fost confirmata si de rezultatele exit-poll-urilor, prezentate dupa inchiderea sectiilor de vot. In cadrul unei conferinte de presa, organizata imediat dupa anuntarea acestora, Ianukovici se considera deja invingator: „Noi am avut de parcurs un drum lung pana la aceasta victorie si poporul ucrainean si-a facut alegerea”. In fata presei a aparut si Iulia Timosenko. Ea a dat de inteles ca nu intentioneaza sa accepte rezultatele sondajelor de opinie facute la iesirea de la urne: „Toate aceste exit-poll-uri nu inseamna decat sociologie”. Timosenko a mai declarat ca pana nu va fi numarat ultimul buletin de vot este „prematur” sa se vorbeasca de un invingator.

In RM, rata de participare a alegatorilor in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin s-a marit cu circa 25 la suta comparativ cu primul tur al alegerilor. Potrivit unui comunicat de presa difuzat de Ambasada Ucrainei la Chisinau, la cele doua sectii de vot deschise pe teritoriul RM (Balti si Chisinau) nu s-au inregistrat incidente.

In cadrul unei discutii la Radio „Europa Libera” din Moscova, jurnalistul ucrainean Vitalii Portnikov a declarat ca dupa acest scrutin criza politica din Ucraina se va accentua. „Daca diferenta dintre cei doi candidati ar fi fost de 10%, puteam admite ca invinsul si-ar fi recunoscut esecul. Dar daca avem o diferenta de doar doua-trei puncte procentuale, fara indoiala ca Timosenko nu-si va recunoaste infrangerea si il va acuza pe Ianukovici de falsificarea rezultatelor finale”, este convins Portnikov.

Potrivit directorului Institutului de Strategii Globale din Ucraina, Vadim Karasev, citat de RIA Novosti, Timosenko a pierdut, dar nu a fost invinsa: „Acum lui Ianukovici ii va fi greu sa formeze o coalitie parlamentara majoritara, astfel incat sa poata alege un prim-ministru cu care sa colaboreze, deoarece ar putea incepe „negocieri” pentru o a treia candidatura la acest post”. De asemenea, directorul Institutului International de Expertiza Politica, Evghenii Mincenko, considera ca obiectivul principal al lui Timosenko nu va fi sa castige alegerile prin adresarea in instanta, ci „sa negocieze conditii cat mai favorabile ei pentru a ramane in functie”.

Solicitat de TIMPUL, ministrul de Externe, Iurie Leanca, a declarat ca RM saluta alegerea poporului ucrainean, in conditiile in care scrutinul e recunoscut ca liber si democratic de catre comunitatea internationala, si ca guvernul RM va insista in continuare pe construirea unor relatii de buna colaborare cu vecinul nostru estic.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *