Moldova

Alegerile parlamentare anticipate din toamnă – în pericol

Scopul realizării acestui raport este identificarea factorilor care au determinat absenteismul cetăţenilor la referendumul constituţional din 5 septembrie şi elaborarea de recomandări pentru sporirea activismului electoral în apropierea alegerilor anticipate pentru Parlamentul RM.
Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova, Victor Mocanu, susţine că validarea scrutinului din 28 noiembrie este pusă sub semnul întrebării. Întrebaţi dacă vor merge la vot, în cazul în care duminica viitoare vor avea loc alegeri, doar 63% dintre respondenţi au putut spune cu certitudine că vor merge. Însă este posibil ca din aceste 63% să se prezinte doar puţin mai mult de jumătate, restul, după o practică deja cunoscută, vor fi preocupaţi de alte probleme, a mai spus Mocanu. El a catalogat drept nefondate acuzaţiile guvernării referitoare la erorile din sondajele de opinie, motivând prin rata înaltă a non-răspunsurilor din partea respondenţilor. Victor Mocanu a menţionat că nu s-a mai confruntat timp de 38 de ani cu astfel de situaţii când mai mult de 20% din respondenţi refuză să participe la sondaj, o cauză fiind şi ampla campanie de boicotare a referendumului promovată de PCRM.

Încercând să identifice adevăratele motive pentru care cetăţenii nu au mers la vot în ziua de 5 septembrie, cel mai frecvent răspuns a fost lipsa de motivare a cetăţenilor de a participa la vot, precum şi neîncrederea în faptul că votul lor poate schimba ceva. Tot în cadrul acestui sondaj, rezultatele au arătat că în ziua referendumului oamenii nici nu ştiau pentru ce urmează să voteze.

Astfel, rezultatele studiului sociologic demonstrează că referendumul a eşuat din cauza listelor electorale care nu au fost revăzute, precum şi din lipsa de muncă în teritoriu, care ar fi fost decisivă pentru succesul guvernării. O eroare strategică a fost desfăşurarea referendumului în perioada concediilor – este părerea directorului IMAS (Institutul de Marketing şi Sondaje), Doru Petruţi.

Prezent la conferinţă, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, consideră că lipsa de motivare şi informarea insuficientă a cetăţenilor despre importanţa referendumului a condus la invalidarea acestuia. Reprezentanţii asociaţilor de studii sociologice sunt de părere că Alianţa pentru Integrare Europeană va trebui să lucreze mai mult asupra aspectelor menţionate, altfel riscă să piardă şi alegerile anticipate din toamnă.

Irina Papuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *