Actualitate

Alexandru Slusari: Ne apropiem de pragul unei catastrofe

În atenția Guvernului nou.

Din 1 iulie 2021 a întrat în vigoare modificarea la legea privind comerțul interior, care prevedă ca magazinelei trebuie să aibă pe rafturi minimum 50 % din anumite categorii de produsele agroalimentare.

Suntem la finele lunii august, însă aceasta norma nu funcționează. Executivul nu a elaborat mecanismul de implementare. Prin urmare, supermarketuri rămân a fi pline cu produsele agroalimentare de import. De la producători autohtoni pentru poziționarea bună pe rafturi supermarketuri continuă să ceară discounturi nebune de 30-40 %, întrucăt legea privind limitarea acestor discounturi nu a fost promulgată.

Deficitul balanței comerciale este de aproape 2 MILIARDE dolari SUA

Drept consecință, importul crește galopant. În ianuarie-iunie 2021 importurile de mărfuri au însumat 3,266 MILIARDE dolari SUA, nivel superior celui realizat în perioada similară din anul 2020, cu 36,5%. Iar decalajul considerabil dintre exporturile și importurile de mărfuri a determinat acumularea în 6 luni ale anului 2021 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de aproape 2 MILIARDE dolari SUA (de 1,6 ori mai mult, comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2020 ). Este cifra antirecord pentru toata istoria Republicii Moldova.

Celor care se bucură de creșterea importurilor în contextul încasărilor mai mari în bugetul de stat, vă amintesc că fiecare leu investit în mărfuri importate sunt investiții în locuri de muncă ale altor țări. Lucrurile sunt mult mai grave cănd procurăm produsele importate, care pot și sunt produse în țara noastră. Aici nu doar sunt susținuți producătorii și angajații străini, ci se lovește în proprii angajați și antreprenori.

Cu părere de rău, pănă în prezent politica facilă imoprtatorilor a fost promovată din partea autorităților statale de resort. Ne apropiem de pragul unei catastrofe. E timpul unor schimbări cardinale în favoarea producătorilor autohtoni !
 
Alexandru Slusari

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *