Timpul.md

Actualitate 10 Aprilie 2020 | 05:27

Alexandru Tănase a comentat decizia Curții Constituționale: „Este ciudată și ridică mari semne de întrebare”

 

Curtea Constituțională urma să adopte chiar astăzi o decizie finală cu privire la sesizările depuse în legătură cu pachetul de legi asumat de Guvern, și nu să o suspende. Este opinia fostului președinte al Înaltei Curți, Alexandru Tănase, expusă în cadrul emisiunii „Punctul de azi”, de la TVR Moldova, informează deschide.md Acesta susține că, în condițiile actuale, decizia adoptată de magistrați ridică mari semne de întrebare.

Tănase a remarcat că sesizarea asupra căreia s-au expus judecătorii a fost depusă asupra prevederilor care nu au nicio legătură cu pandemia, așa cum pretinde guvernarea.

Este o decizie ciudată. Autorul sesizării a solicitat cu totul altceva. Autorul sesizării a avut anumite semne de întrebare vis-a-vis de prevederile din legea respectivă care vizau accizele la țigări, intrarea în zonele vamale a duty free-urilor, taxele pentru resurse naturale. Și e pe bună dreptate. E ciudat că în condițiile pandemiei, Guvernul se preocupă de regimul fiscal de la intrările cu zone duty free sau modifică taxele pentru extragerea nisipului. Prin urmare, Curtea, cred eu, în mod obiectiv, urma să răspundă la această întrebare. Sigur, formal, aveau dreptul să-și extindă competența, legea le permite așa ceva”

Totodată, Alexandru Tănase este de părere că magistrații trebuiau să adopte astăzi o decizie finală în cazul acestor sesizări, și nu să suspende decizia, întrucât, anumite prevederi din acel pachet sunt cu adevărat urgente în condițiile actuale de pandemie.

Acum chiar nu se mai pune în discuții problema urgenței. De ce nu au dat o soluție chiar astăzi? De ce au suspendat-o și au amânat-o pentru câteva zile? În cazul în care Curtea, chiar dacă ar fi constatat niște vicii de procedură și ar fi invalidat legea, mâine, Guvernul Chicu ar fi avut ocazia să revină în Parlament cu aceeași inițiativă. Este foarte neclară și ciudată această poveste. Dubiile pe care le am vin de la faptul că premierul Chicu nu a ezitat să blameze opoziția. Opoziția nu a făcut altceva decât să utilizeze un drept al său de a contesta la CC. Reacția promptă cu care au venit îmi sugerează că e altceva la mijloc care nu prea are legătură cu constituționalitatea propriu-zis”, a adăugat Tănase.

Amintim că, astăzi, magistrații de la Curtea Constituțională au decis suspendarea Legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Premierul Ion Chicu a acuzat opoziția pentru faptul că a sesizat Înalta Curte, ceea ce a provocat judecătorii să suspende prevederile.

PAS: Guvernul Chicu este iresponsabil și cinic

Dinu Plîngău: „Chicu este un mincinos care după pandemie nu doar că trebuie demis, dar trebuie să răspundă și pentru toate deciziile pe care le-a luat în ultima perioadă” 

Candu: Decizia CC este o nouă GAFĂ de proporții a Guvernării Chicu

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

https://deschide.md  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus