Actualitate

Alexandru Tănase adept al sistemului estonian. Nu mixt sau uninominal

„Eu nu reprezint R. Moldova la Comisia de la Veneția. În momentul în care ești delegat, nu reprezinți Guvernul, având doar calitatea de expert independent. Mai mult, potrivit regulamentului Comisiei, experții nu participă la discuții și nu votează proiecte referitoare la țara care i-a delegat. Prin urmare prezența mea în Comisia de la Veneția se rezumă la calitatea de expert independent și nu are vreo legătură cu viziunile guvernării asupra proiectelor discutate.” a declarat acesta în cadrul interviului. 

Tănase a mai fost întrebat despre recentul aviz al Comisiei de la Veneția calificat de mai mulți experți drept negativ. „Personal am fost adeptul sistemului estonian, la baza căruia stă votul preferențial. Din păcate, prea puțini împărtășesc punctul meu de vedere. Avizul Comisie era absolut previzibil. Abordările și standardele Comisiei sunt șlefuite de-a lungul anilor și nu se schimbă de la o țară la alta. Obiecțiile pe care le conține Avizul nu sunt noi, ele fiind preluate în mare parte din Avizul Comisiei de la Veneția din 2014.”

Amintim că Comisia de la Veneția a emis vineri aviz critic pe subiectul schimbării sistemului electoral în Republica Moldova.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *