Ultima oră

Alexandru Tănase: Cetăţeanul trebui să fie lăsat să decidă el singur pentru cine votează. Nu trebuie să fie manipulat cu imaginile unor preşedinţi, de posturi de televiziune de peste hotare

Cei doi preşedinţi au fost de comun acord că legislaţia ar trebui, pe lângă finanţarea din exterior, să interzică utilizarea imaginilor unor politicieni străini în campania electorală. Totodată, s-a optat şi pentru interzicerea difuzării mass-media străine, care va face propagandă electorală în favoarea unui concurent electoral de la noi. „Cetăţeanul trebui să fie lăsat să decidă el singur pentru cine votează, pe cine să aleagă. Nu trebuie să fie manipulat cu imaginile unor preşedinţi, de posturi de televiziune de peste hotare. Acum unii care şi-au dat votul pentru artişti sau fotografii se vor dezamăgi”, a precizat Alexandru Tănase.

Întrebat despre decizia Curţii Constituţionale de a valida rezultatul alegerilor parlamentare în pofida unui număr mare de contestaţii, Alexandru Tănase a declarat că instanţa constituţională le-a examinat pe toate, multe dintre ele s-au confirmat, însă nu au fost de natură să influenţeze rezultatul alegerilor. „Unele din contestaţii s-au adeverit, dar unele nu au avut nici suport logic. De exemplu, într-o contestaţie parvenită din partea unui partid se arăta că a obţinut un număr mai mic de voturi, deoarece nu li s-a permis instalarea la Bălţi a unui cort electoral. Un astfel de argument a fost respins. De asemenea, au fost şi acuzaţii privind fraudarea rezultatului. Dar nimeni nu a putut să aducă argumente”, a mai adăugat Tănase.

Preşedintele Curţii Constituţionale şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că anumite forţe politice au organizat un protest în faţa sediului instanţei pe care o conduce, în timp ce aceasta examina rezultatele scrutinului. „Acest protest nu a fost altceva decât o presiune, o tentativă de intimidare a instanţei constituţionale. Protestatari şi-au manifestat nemulţumirea înainte ca CC să se expună. Cred că astfel de acţiuni ar trebui interzise prin lege”, a declarat magistratul.

Referindu-se la acuzaţiile de fraudare a numărului de voturi, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a spus că acestea sunt neîntemeiate. „La fiecare secţie de votare au lucrat comisii, au fost observatori din partea formaţiunilor antrenate în cursa electorală, a societăţii civile, observatori internaţionali. În acest scrutin am avut un număr record de observatori, peste 9400. Mai mult, organizaţia obştească „Promo-Lex” a efectuat numărătoarea paralelă a voturilor şi a făcut rezultatele publice. Rezultatele lor sunt identice cu ale noastre” ,a argumentat Iurie Ciocan.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *