Timpul.md

Moldova 8 Mai 2020 | 07:48

Alexandru Tănase: „Dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, reacțiile externe vor fi dure”

Ex-președintele Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănase, s-a exprimat pe marginea deciziei Curții Constituționale de a declara ilegal Acordul de creditare din Federația Rusă, și punctează posibilitatea ca în urma acestei decizii, judecătorii CC ar putea fi supuși unor presiuni, la fel ca în ultimele două săptămâni după ce au suspendat acordul respectiv.

„În ultimele zile, am fost martorii unei veritabile campanii de hărțuire a judecătorilor constituționali. Presa a publicat o groază de informații alarmante, referitoare la filajul, șantajul și presiunile care au fost exercitate asupra acestor oameni - începând cu distribuirea știrilor false, urmate de sesizările halucinate de la CSM și terminând cu „manevrele”, nu mai puțin halucinate, de a-l reînscăuna în funcție pe Vladimir Țurcan printr-o decizie judiciară”, a declarat ex-ministrul Justiției.

Totodată, Tănase menționează că dacă în urma acestei decizii se va recurge ca și anterior la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, reacțiile externe vor fi dintre cele mai dure.

„Cei care urzesc asemenea scenarii, pur și simplu nu sunt conștienți de reacțiile care pot urma. Dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, sau dacă se va adeveri informația privind intenția Parlamentului și Guvernului de a revoca judecătorii desemnați la CCM, reacțiile exterNe vor fi dintre cele mai dure, iar actuala izolare externă a Republicii Moldova riscă să capete contur oficial. Nimic nu compromite mai tare o putere politică, decât tentativele de intimidare a judecătorilor constituționali.”, scrie acesta într-o postare pe facebook.

Cât despre criteriile care au influențat decizia de aseară a CC, fostul ministru spune că conținutul acestei decizii merită o analiza aparte care va trebui argumentată de judecătorii CC.

„Principiile stabilite de Curte în această speță, vor fi aplicabile și alte acorduri de creditare internațională, nu doar celor încheiate cu Rusia. Din aceste considerente, argumentarea la care va recurge Curtea, este esențială”, a mai precizat acesta.

Amintim că după ce Curtea Constituțională a decis suspendarea acordului de împrumut de la Federația Rusă, la 23 aprilie curent, președintele CC, Domnica Manole, a lansat un apel către partenerii externi precum că după 23 aprilie, judecătorii CC au devenit ținta unor atacuri mediatice, iar înalți demnitari de stat, inclusiv președintele Dodon, au lansat declarații de natură să discrediteze judecătorii.

De asemenea, presiunile sunt alimentate de demiterea lui Vladimir Țurcan, fost deputat al PSRM, din funcția de Președinte al CC la 23 aprilie. Demiterea a avut loc ca urmare a unei discuții a acestuia cu Igor Dodon despre decizia privind suspendarea unei legi aprobate prin angajare de răspundere.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus