Timpul.md

Actualitate 7 Noiembrie 2019 | 13:36

Alexandru Tănase despre angajarea răspunderii guvernului pe legea procuraturii: „Aceasta este formula politizării perfecte - premierul propune candidatul iar președintele îl numește prin decret”

 „Angajarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, ce ar permite premierului să desemneze candidații pentru funcția de procuror general, trebuie văzută din două perspective: cea a constituționalității modificării legii procuraturii și din perspectiva respectării procedurii de angajare a răspunderii guvernului”. Cel puțin la această concluzie a ajuns fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA, despre situația politică creată.

 Potrivit lui Tănase Alexandru Tănase a subliniat că angajarea răspunderii Guvernului pentru acest proiect de lege nu poate fi analizata în afara contextului general.

„La briefingul organizat la 28 august la Ministerul Justiției, autorii inițiativei au anunțat crearea unui filtru în procesul de desemnare a procurorului general. Așa numitul „filtru” consta în limitarea dreptului constituțional al CSP de a propune președintelui candidaturii viitorul procuror general. Art. 125 (1) din Constituție, prevede expres că „procurorul general este numit în funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor”. După cum observăm nu există nici o virgulă în acest articol care ar permite interpretarea normei în sensul creării unor „filtre” politice, prin urmare aceasta modificare a fost din start una extrem de discutabilă, din perspectiva corespunderii cu normele constituționale”, a menționat fostul Ministru al Justiției.

Potrivit lui Tănase, cu toate acestea, comisa creată în cadrul MJ respectă anumite aparențe: experții fiind din afara politicului, exista un psiholog, un expert străin, dar, și un reprezentant la societății civile.

„Comisia a selectat în baza unei proceduri transparente, patru candidați care trebuia sa fie analizații e CSP. Modificarea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea nu respectă nici măcar aceste aparențe de imparțialitate, candidații, doar doi la număr, urmând a fi numiți discreționar de către primul ministru. De fapt aceasta ar însemna de facto eliminarea CSP din procesul de numire a procurorului general, contrar prevederilor art. 125 (1) din Constituție. Aceasta este formula politizării perfecte: Premierul propune candidatul, iar Președintele îl numește prin decret. Din aceasta perspectivă legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea trebuie în mod obligatoriu să fie verificata de către Curtea Constituțională. Adițional, Republica Moldova are obligația de a expertiza la Consiliul Europei ingerințele în funcționare justiției, drepturile omului și funcționarea instituțiilor democratice”, a mai conchis juristul.

Cât ține de procedura de angajare, Curtea Constituțională are o amplă jurisprudență la acest capitol, care stabilește explicit că angajarea răspunderii poate avea loc în situația de maxima urgență.

„Mie nu-mi este clar care a fost urgența maximă în acest caz. Există un procuror general interimar, numit prin decret prezidențial. Amintesc că parlamentul special a modificat legea procuraturii și a prevăzut o procedura distincta de numire a procurorului general interimar. Procuratura funcționează și din cate vedem din presa destul de activ. Care a fost urgența să întrerupi un concurs în derulare, rămâne neclar”.

Întrebat ce soluții legale are PSRM și să dacă să ne așteptăm la demiterea Guvernului, Tănase a spus că în cazul în care în termen de trei zile Parlamentul se va convoca și va vota împotriva acestei legi, guvernul va fi demis.

„În acest context, s-ar părea că decizia Guvernului este una profund politică și vizează mai puțin procedura de desemnare a Procurorului general, ținta fiind provocarea alegerilor anticipate. Astfel, s-ar părea că reformele din justiție și procuratură, se vor amâna pentru o perioada nedeterminata de timp. Soluția ar fi ca Parlamentul să nu voteze împotriva angajării și mai apoi CC sa o declare neconstituțională”, a conchis Tănase pentru UNIMEDIA.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus