Timpul.md

Actualitate 7 Noiembrie 2019 | 09:20

Alexandru Tănase, despre anularea concursului pentru funcția de procuror general: Este una total descalificantă

 

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a comentat pentru deschide.md decizia ministului Justiției, Olesea Stamate de a anula concursul de preselecție a candidaților la funcția de procuror general. Potrivit lui Tănase, această decizie confirmă că promisiunile noului Guvern privind concursuri transparente și meritocrație sunt „povești pentru proști”.

„Nu cred că această decizie a surprins pe cineva. Nu este nici prima și nici ultimă dată când autoritățile scuipă în concursurile pe care tot ei le organizează, atunci când rezultatele nu le convin. De fapt a fost trasă la indigou, situația „concursului” pentru desemnarea judecătorilor CCM. Organizatorii așa numitului concurs au scuipat pe rezultatul comisiilor de selectare, pe care chiar ei au creat-o, deoarece rezultatele nu au convenit din punct de vedere politic”, a afirmat Tănase.

Mai mult, fostul ministru al Justiției susține că din moment ce forul legislativ suprem al țării - Parlamentul „a scuipat pe decizia comisie de selectare a domnilor N. Eșanu si V. Grosu deoarece politic trebuia sa treacă Domnica Manole și Vladimir Țurcan, de ce nu i s-ar permite și Ministrei Justiție sa facă același lucru?”.

„Decizia Ministrului Justiției este o decizie emisa de o autoritate publică. Articolul 10 al Codului Administrativ califică acest gen de hotărâri ca și acte administrative cu caracter individual. Prin urmare, persoanele care nu sunt de acord cu decizia de anulare a Concursul cu privire la preselecția candidaților pentru șefia Procuraturii Generale, ar avea dreptul să se adreseze in instanța de judecată, pentru a verifica legalitatea decizia dnei Ministru. Ridicolul situației constă în faptul că, acea comisie a cărei decizie a fost invalidată, a fost prezidată chiar de Ministra Justiției”, a specificat Alexandru Tănase.

Fostul președinte CCM, mai declară că aceasta „este o decizie total descalificantă care vine să confirme odată în plus că toate promisiunile despre meritocrație și concursuri transparente sunt povești pentru proști”.

„Eu nu văd mari diferențe între decizia judiciarei Berdilo, care a anulat competiția pentru funcția de primar al Chișinăului, atunci când puterii nu i-au convenit rezultatele și decizia Ministrei Justiției care a anulat rezultatele competiției pentru funcția de procuror general, când n-au trecut persoanele dorite. Această decizie va eroda în continuare încrederea publică în concursuri de angajare, iar noțiunile de „meritocrație” și „transparență” deja au ajuns sa fie compromise cum s-a întâmplat cândva cu noțiunile de „principii și valori””, a declarat Alexandru Tănase.

Amintim că ministrul Justiției, Olesea Stamate, a emis un ordin de anularea a rezultatelor comisiei de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror General. Anunțul a fost făcut de Stamate în cadrul unui briefing de presă.

„Un membru al comisiei a notat disproporționat candidații la funcția de Procuror General. Ținând cont de cele observate nu pot înainta lista respectivă către CSP. am să fac uz de funcția pe care o dețin și am să emit un ordin de anulare a rezultatelor Comisiei de preselecție”, a declarat Olesea Stamate.

Ministrul Justiției a spus că în anumite situații o persoană a notat subapreciat unor candidați și dacă se face o sumă a notelor fără cele puse de persoana menționată de ministru în listă apar alți candidați.

deschide.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus