Timpul.md

Actualitate 27 Noiembrie 2019 | 13:41

Alexandru Tănase, despre numirea procurorului general: Procedura ar trebui întreruptă. Încă nu a fost luată o decizie, dar deja societatea pune la îndoială legalitatea și legitimitatea lui

 

Concursul pentru funcția de procuror general nu va fi suspendat, chiar dacă au fost înregistrate mai multe contestații, inclusiv în instanța de judecată. Autoritățile susțin că procedura nu poate fi oprită și este una perfect legală. Experții atenționează, însă, asupra credibilității viitorului procuror general în contextul obscur în care se desfășoară acest concurs.

Acum două zile, procurorul Eduard Bulat, care a participat la concursul pentru funcția de procuror general, a contestat în judecată rezultatele Comisiei de evaluare, invocând încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și lipsa transparenței. Un alt fost candidat la funcția de procurorul general, Serghei Perju, de asemenea, denunță rezultatele concursului și susține că acesta a fost viciat. El cere suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general până la soluționarea integrală a sesizărilor pe acest caz. Săptămâna trecută, la Ministerul Justiției erau înregistrate 4 contestații.

Ministrul Fadei Nagacevschi a declarat pentru Radio Chișinău că dosarele deja au fost expediate la CSP și decizia îi aparține consiliului:

„La moment, nu există niciun act pronunțat de către instanța de judecată sau altă autoritate competentă care ar fi suspendat rezultatele concursului de la etapa de preselecție, de la Ministerul Justiției”, a afirmat Fadei Nagacevschi.

Consiliul Superior al Procurorilor nu va suspenda procedura de desemnare a procurorului general, și face uz de aceleași argumente ca și Ministerul Justiției.

„Potrivit articolului 17 din legea cu privire la procuratură, care reglementează mecanismul de selecție a candidatului la funcția de procuror general, nu este prevăzută posibilitatea suspendării acestor proceduri. CSP-ul are un termen exhaustiv, de 10 zile lucrătoare din momentul recepționării listei și urmează să respecte acest termen”, a declarat responsabilul de relații cu publicul la CSP, Victor Frecăuțeanu.

Comisia de la Veneția urmează să se expună, în aproximativ două săptămâni, pe marginea noii legi a Procuraturii, la cererea Curții Constituționale a R. Moldova. Dacă procurorul general va fi deja numit de către șeful statului, decizia post-factum a Curții Constituționale nu va influența în niciun fel rezultatele concursului, susține fostul președinte al Curții, Alexandru Tănase. Pe de altă parte, dacă instanța de judecată îi va da dreptate lui Eduard Bulat, Ministerul Justiției ar putea fi pus în situația să organizeze un nou concurs. Alexandru Tănase consideră că procedura ar trebui întreruptă până se va pronunța Curtea Constituțională, din cauza că cea mai mare problemă ține de încrederea în procurorul general.

„Noi încă nu am luat o decizie, cine va fi procurorul general, dar deja societatea pune la îndoială legalitatea și legitimitatea lui. Viitorul procuror general va avea în față un mandat foarte complicat, va avea de instrumentat o serie de cazuri extrem de sensibile”, a subliniat Alexandru Tănase.

Joi, 28 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor va organiza proba interviului la care vor participa cei patru candidați selectați de Comisie: Oleg Crâșmaru, Vladislav Gribincea, Alexandru Stoianoglo și Veaceslav Soltan. CSP va desemna un candidat care va fi propus șefului statului spre numirea în funcția de procuror general.

https://radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus