Timpul.md

Actualitate 18 Octombrie 2017 | 17:16

Alexandru Tănase: Igor Dodon se comportă ca un președinte de colhoz și îi tratează pe cetățeni ca pe niște iobagi

Președintele Igor Dodon a criticat guvernarea și Curtea Constituțională pentru decizia de marți de a-l înlătura și mai mult din procesul de numire a miniștrilor, spunând că echivalează cu „uzurparea puterii în stat”. Reacția lui a survenit imediat după ce Curtea Constituțională a decis în urma unei sesizări din partea Executivului că șeful statului nu poate bloca înlocuirea membrilor Cabinetului de miniștri și că ultimul cuvânt aparține premierului. Decizia de marți a instanței urmează refuzului lui Igor Dodon să accepte propunerea lui Pavel Filip de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării, pe motiv că acesta nu ar avea experiență. Fostul presedinte al CC, Alexandru Tănase explică ce urmează după verdictul Curții Constituționale, transmite Europa Liberă.

Europa Liberă: Curtea Constituțională a spus tranșant că președintele țării a încălcat Constituția și că poate fi suspendat din funcție?

Alexandru Tănase: „Da, este adevărat. La paragraful 84 din hotărâre, Curtea reține explicit că „refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligațiile constituționale de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanțe ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a președintelui, în conformitate cu articolul 89 din Constituție”. Am citat chiar din textul hotărârii. Mai mult ca atât, un detaliu care a scăpat atenției opiniei publice, vreau să-l menționez: în paragraful 66 al hotărârii, Curtea a decis să prezinte Parlamentului o adresă pentru a obliga Parlamentul să instituie răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea hotărârilor Curții Constituționale. Ceea ce înseamnă că Parlamentul este obligat să modifice Codul penal și să instituie sancțiuni de ordin penal pentru nerespectarea hotărârilor Curții. Prin urmare, dacă și după o asemenea modificare a Codului penal, președintele Dodon sau oricare altă autoritate a statului va refuza să execute o hotărâre a Curții Constituționale, Procuratura va fi obligată să intenteze un dosar penal.”

Europa Liberă: Iar reacția lui Igor Dodon a fost că Înalta Curte poate interpreta Legea fundamentală, dar nu poate institui noi norme constituționale?

Alexandru Tănase: „Nu este adevărat. Domnul Dodon trișează în cazul de față. Sunt absolut convins că Domnia sa cunoaște că textul hotărârii Curții Constituționale este un text constituțional. Acest lucru îl cunoaște orice student de la anul I care a absolvit cel puțin inițierea în… a parcurs introducerea în dreptul constituțional. Toate textele hotărârilor Curții Constituționale, într-un fel sau altul, dezvoltă norma constituțională, dar ele toate au valoare constituțională. Domnul Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova participând într-un scrutin electoral care a avut loc doar datorită interpretărilor efectuate de Curtea Constituțională. Prin urmare, este inadmisibil de a admite măcar ideea că un funcționar, un demnitar sau o instituție a statului poate alege ce hotărâre a Curții îi este convenabilă și să o respecte sau ce hotărâre a Curții nu îi este convenabilă și să nu o respecte. Este un principiu fundamental în toate regimurile democratice. Hotărârile Curților Constituționale sunt parte a textului Constituției.”

Citiți interviul integral pe  Europa Liberă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus