Timpul.md

Moldova 23 Ianuarie 2020 | 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de Justiţie să fie numiţi în funcţie de către Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ex-președintele Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase consideră că acest proiect este unul întârziat și absolut necesar pentru ajustarea prevederilor constituționale la standardele europene în materie de independență a justiției.

„Este un proiect necesar, dar întârziat. De 20 de ani se tot discută despre necesitatea eliminării acestei anomalii din Constituție. Curtea Constituțională, prin jurisprudența sa constantă a sugerat să fie operată această modificare.

La ora actuală sistemul de desemnare a judecătorilor este unul „co-decizional” în care participă CSM în calitatea de decident principal, și Președintele republicii, care investește cu autoritate deciziile CSM. În acest proces, Președintele apare mai mult în „rol de notar” și nu de decident independent. Președintele nu are dreptul și nici instrumentarul necesar pentru a selecta judecători, astfel el poate depăși decizia CSM doar o singură dată. În cazul in care CSM insistă repetat asupra unei desemnări, președintele este obligat să o accepte.

Președintele este o autoritatea executivă, prin urmare poate fi obligat de lege, în mod imperativ să desemneze un candidat, chiar dacă nu îl agreează. Parlamentul este o autoritate deliberativă, care nu poate fi obligată să desemneze pe cineva în funcție”, a comentat Alexandru Tănase pentru Deschide.MD.

Totodată, fostul președinte al CC susține că, din aceste considerente, mereu au existat blocaje din partea Parlamentului, atunci când CSM venea cu propuneri de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.

„Or, în cazul judecătorilor Curții Supreme de Justiție, dreptul de a-i numi îi revine Parlamentului. Parlamentul e organ deliberativ, el nu poate fi obligat să voteze pe nimeni și tot timpul s-au creat blocaje când CSM-ul venea cu propuneri, iar Parlamentul le bloca. Prin urmare este necesară eliminarea din Constituție a acestui mecanism de blocaj și de a accepta un sistem unic de numire a judecătorilor. Esența acestui sistem ar consta în dreptul exclusiv al CSM de selectare și desemne a judecătorilor, iar președintele ar acționa ca o parte a puterii de stat ce investește candidatul cu autoritate, acționând mai mult ca un notar, nu ca un mecanism de selectare a judecătorilor”, a adăugat fostul președinte al CC.

Potrivit lui Tănase acest proces de modificare a Constituției ar putea dura aproximativ un an, iar atribuțiile președintelui, în cazul acestui proiect, ar putea să nu le aibă Igor Dodon, mandatul căruia anul acesta se va încheia.

Procesul de modificare a Constituției durează aproximativ un an. La data când aceste modificări ar putea intra in vigoare, Igor Dodon s-ar putea nici să nu fie președinte. Prin urmare, nu cred că acest proiect trebuie legat neapărat de Igor Dodon. Este o modificare necesară, fapt constatat în diverse studii și rapoarte internaționale referitoare la justiția moldovenească”, a conchis fostul președinte al CC.

Alexandru Tănase a subliniat faptul că „nu vede motive ca acest proiect să nu fie sprijinit plenar de Parlament, indiferent de culoarea politică a deputaților”.

Amintim că, propunerea de modificare a Constituției vine din partea ministrului Justiției, care, potrivit lui, „vrea să elimine implicarea politicului la numirea în funcție a judecătorilor de la CSM”.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus