Timpul.md

Actualitate 19 Aprilie 2019 | 15:04

Alexandru Tănase: Modificările la legislația electorală pot fi făcute cu cel puțin un an înaintea alegerilor

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, ca reacție la sesizarea deputaților independenți adresată înaltei curți.

Contactat de Vocea Basarabiei, fostul președinte al Curții Constituționale, a menționat că această regulă este aplicată și de Comisia de la Veneția: „Orice sistem electoral poate fi modificat, cu atât mai mult că în RM acesta nu este stabilit prin Constituție, ci este reglementat prin lege organică. Problema este în ce perioade de timp poate fi efectuată o asemenea reformă. Codului Bunelor Practici în materie electorală, elaborat de Comisiei de la Veneția,  constrânge Guvernele ca să nu opereze modifiări în legislația electorală cu cel puțin un an înainte de scrutin.”

Expertul în drept constituțional a mai precizat că partidele politice trebuie să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti de campania electorală și pentru a însuși reglementările noului sistem. Tănase mai menționează că Potrivit Articolul 131 (4) din Constituție, „...Orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sânt acceptate de Guvern.” Prin urmare, în cazul unor alegeri anticipate, Parlamentul ar  putea vota o astfel de lege, doar după avizarea de către guvern. „Actualul Executiv nu mai are mandat pentru a aviza asemenea proiecte de legi. Cum înțeleg autorii acestei inițiative să depășească aceste prevederi constituționale, nu-mi este clar.”

„De asemenea, inițiativa ar trebui supusă consultărilor publice și examinată de Comisia de la Veneția. Toate astea necesită mai mult timp de cât a rămas până la expirarea celor trei luni, cand ipotetic ar putea fi dizolvat actualul parlament”. 

Amintim că Blocul ACUM a înregistrat la Secretariatul Legislativului un proiect de lege privind revenirea la sistemul proporțional de vot care să fie aplicat chiar și în cazul unor alegeri parlamentare anticipate în acest an.

 
https://voceabasarabiei.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus