Timpul.md

Actualitate 11 Octombrie 2019 | 01:54

Alexandru Tănase: O țară care înlocuiește justiția cu oportunitatea sau răzbunarea, nu are nici un viitor

Alexandru Tănase a comentat pentru Europa Liberă decizia Curții de Apel Chișinău de a valida mandatul de primar câștigat de Andrei Năstase în iunie 2018 și despre eforturile noii guvernări de a reforma justiția.

Decizia de validare a mandatului  lui Andri Năstase este una care repară o nedreptate, un abuz. Deoarece decizia din iunie anul trecut, când au fost invalidate alegerile, a fost una ilegală și abuzivă. Doar că repararea unui abuz prin asemenea metode mai mult dăunează decât ajută. Atunci când în toiul campaniei electorale se dă o asemenea decizie, este evident pentru oricine că doar de independență nu este vorba. La fel cum nu a fost vorba de independență nici în vara anului trecut, când au fost anulate alegerile

Este o decizie care a fost dată în perioada electorală deliberat pentru a influența într-un fel rezultatul campaniei electorale. Este absolut evident acest lucru, or în cazul în care nu ar fi avut legătură cu campania electorală putea fi dată, în iunie.  De ce chiar în luna iunie nu a fost făcută o solicitare la Curtea de Apel Chișinău sau la Curtea Supremă de Justiție, să revizuiască această decizie și dl Năstase în luna iulie să revină în funcția de primar? Ar fi fost o chestiune reparatorie absolut logică, care ar fi transmis un mesaj foarte puternic societății că, uite, dle, s-au schimbat lucrurile iar justiția incepe să facă dreptate.

Una din principalele misiuni ale statului este să a livreze dreptate justițiabililor. Justiția manipulata este un surogat care, chair daca crează iluzia de dreptate, tot iluzie rămâne. O astfel de “justiție” apriori nu poate face dreptate. Ceea ce se întâmplă acum se încadrează perfect în logica evenimentelor din ultimele câteva luni de zile când, cand de fapt, justiția își caută un nou patron. Este absolut evident acest lucru.”

Justiția manipulata rămâne a fi un element inerent al regimurilor criminalizate și în esența nu-i altceva, de cât o autoexecuție a statului. Astfel de regimuri, cu o astfel de “justiție”, pot îmbrăca cu ușurintă pe oricine, fie haina de pușcăriaș fie pălăria de bufon. Depinde de comanda.

O țară care înlocuiește justiția cu oportunitatea sau răzbunarea, nu are nici un viitor.

Intervul integral aici: 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus