Carte

Alexe Rău: Salonul Internaţional de Carte a devenit un focar de idei şi iniţiative culturale

De o vârstă cu Independenţa R. Moldova, Salonul Internaţional de Carte (SIC) s-a înscris printre cele mai de seamă evenimente ale vieţii culturale şi ştiinţifice, cu rezonanţă în ţară şi peste hotarele ei, fiind inclus în programele de acţiuni guvernamentale consacrate Zilei Independenţei şi Sărbătorii Limba Noastră. La ediţiile precedente, ne-a spus Alexe Rău, Salonul a avut în total circa un sfert de milion de vizitatori, în cadrul lui fiind expuse peste 260 de mii de titluri de carte şi alte genuri de ediţii scoase la peste 450 de edituri din 17 ţări. „Salonul a devenit un focar de idei şi de iniţiative culturale”, a specificat el.

La cea de-a XX-a ediţie, SIC se va baza, ca şi în anii precedenţi, pe trei „piloni” tradiţionali ai săi: expoziţia-târg a producţiei editoriale din ultimul an, evaluarea (jurizarea) activităţii editurilor, tipografiilor, autorilor, graficienilor şi altor actori din câmpul cărţii, precum şi valorificarea produselor editoriale prin acţiuni de popularizare: lansări şi prezentări de cărţi noi, expoziţii-eveniment şi expoziţii tematice, conferinţele Ateneului Moldova, lecturi în cadrul Cenaclului literar Republica, mese rotunde, simpozioane, ateliere ale graficienilor de carte, expoziţii de pictură şi de ex-libris, Gala laureaţilor Salonului ş.a. La SIC 2011 urmează să se producă evenimente culturale de o pondere aparte: o suită de acţiuni in memoriam Grigore Vieru, o conferinţă a scriitorului octogenar Vladimir Beşleagă, un atelier colectiv al creatorilor din familia Vasilache, o şedinţă extraordinară a Clubului jocurilor intelectuale, masa rotundă consacrată cărţilor electronice şi librăriilor virtuale, masa rotundă „Vizibilitatea literaturii din R. Moldova în România” (cu participarea unor distinşi scriitori de pe ambele maluri ale Prutului), o reprezentaţie în cadrul Salonului melomanilor consacrată lui Gheorghe Mustea, un spectacol literar-muzical moderat de maestrul Constantin Rusnac, precum şi Topul celor mai citite cărţi ale anului 2010.

Vor fi expuse peste 10 mii de titluri de carte de la circa 300 de edituri din 15 ţări. „Vom avea participanţi noi din SUA, Azerbaidjan, România, Marea Britanie, Macedonia, Cehia, Italia, Franţa, Rusia, Bulgaria, Ucraina, China, Belarus, Turcia, Ungaria, Germania, Japonia”, ne-a mai declarat directorul BNRM.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Naţională, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Ministerul Educaţiei, Primăria municipiului Chişinău, Uniunea Scriitorilor, Societatea Bibliofililor „Paul Mihail”, Liga Bibliotecarilor, Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” din Galaţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *