CSI / Rusia

Alexei Uliukaev, ministrul Dezvoltarii economice: “Rusia a intrat într-o fază de STAGNARE ECONOMICĂ”

"Nu exista recesiune. Si nici nu va fi", a declarat Alexei Uliukaev, intr-un interviu publicat de cotidianul Kommersant. "O stagnare, probabil, termenul este potrivit", a adaugat acesta, apreciind ca ritmul cresterii este "foarte scazut".

In declaratii facute in fata presei luni dupa-amiaza, el s-a aratat mult mai nuantat in ceea ce priveste posibilitatea unei recesiuni: "Acest risc exista, dar treaba politicii economice este sa ia in calcul acest risc. Sper ca vom oferi acest raspuns", a explicat el.

Produsul intern brut al tarii a crescut cu 1,2% in trimestrul doi in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa 1,6% in primele trei luni ale anului, potrivit unei prime estimari publicate vineri de institutul federal Rosstat.

Este cea mai slaba crestere inregistrata de Rusia de la recesiunea din 2008-2009.

Guvernul se astepta la o accelerare la 1,9% si a indicat vineri ca ar putea revedea in scadere previziunea pentru anul in curs, in prezent la 2,4%, dupa 3,4% in 2012 si 4,3% in 2011.

Uliukaev a precizat insa luni ca nu vede "motive pentru a revizui aceasta previziune".

Analistii de la Capital Economics considera insa ca statisticile din trimestrul doi sunt "coerente cu o intrare in recesiune in cursul primului trimestru". Ei considera ca slabele rate de crestere in cifre anualizate corespund unor rate negative de la un trimestru la altul.

"Doar ele, exporturile Rusiei nu mai pot constitui un factor important de crestere, dar pot garanta deplin timp de numerosi ani rate de crestere mai putin ridicate, dar pozitive", a precizat, pentru Kommersant, Alexei Uliukaev.

Majoritatea economistilor pun aceasta evolutie pe seama crizei din zona euro, unde se afla principalii parteneri comerciali ai Rusiei, precum si pe reducerea investitiilor.

Predecesorul ministrului, Andrei Belousov, care s-a alaturat echipei de la Kremlin in calitate de consilier economice, la finele lui iunie, avertizase de mai multe ori asupra spectrului recesiunii, pana la finele anului, in lipsa unor masuri de relansare.

De atunci, Vladimir Putin a anuntat un program de mari lucrari publice de peste zece miliarde de euro, incluzand linii de cai ferate de mare viteza. A decretat de asemenea o aministie pentru delictele economice si financiare pentru a incuraja investitorii speriati de sistemul judiciar rusesc, acuzat adeseori de incorectitudine.

Pentru analistii de la VTB Capital, cifrele publicate vineri "arata ca masurile de relansare ar fi trebuit adoptate la inceputul anului pentru a impiedica incetinirea cresterii cererii interne la un nivel inferior potentialului sau".

Sursa: AFP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *