Actualitate

Alianţa, în chinurile facerii

PLDM şi PL doresc refacerea AIE

În cadrul unui briefing de presă, ieri, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că unica soluţie pentru viitorul R. Moldova este refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) în formula PLDM+PL+PD. De asemenea, Filat a menţionat că exclude orice tip de dialog cu PCRM. „Am încercat să purtăm un dialog civilizat cu partidele care au trecut pragul electoral, inclusiv cu PCRM. Mesajul public al acestei formaţiuni nu se încadrează nici în limita bunului-simţ, nici în limita dialogului civilizat”. În acest context, liderul PLDM a spus că-i va cere lui Voronin scuze public pentru insultele pe care i le-a adus în interviul acordat publicaţiei ruseşti „Moskovski Komsomoleţ”.

Lupu, încotro?

În acelaşi timp, liderii Partidului Democrat nu se grăbesc să ia o atitudine hotărâtă vizavi de viitoarea configuraţie politică din parlament, lăsând loc doar de presupuneri. După discuţiile de ieri cu liberalii, preşedintele PD, Marian Lupu, s-a limitat doar la caracterul general al întrevederii „care a fost una utilă, dar în care n-am pătruns adânc în detalii”. Referitor la refacerea AIE, Lupu a evitat un răspuns ferm: „PD pledează pentru parcursul democratic şi european al RM”. Întrebat dacă o coaliţie cu PCRM ar duce ţara noastră spre acest parcurs european, liderul democraţilor şi de data aceasta s-a eschivat: „Abordările nu se fac la nivel speculativ şi la nivel de emoţii. Calea RM depinde de configuraţia politică şi de acea construcţie a guvernării care trebuie să fie asigurată”.

În ceea ce priveşte punctul de vedere al lui Mihai Ghimpu, acesta a spus că „nu e simplu să discuţi cu un partid care are două căi”. Totuşi, Ghimpu presupune că „mai sunt şanse ca PD să nu meargă în coaliţie cu PCRM”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *