Opinii și Editoriale

Alianta intre este si va fi

Prima sedinta, din 28 august, a parlamentului nou-ales a dat un raspuns pozitiv la una dintre multiplele intrebari ce framanta societatea: in R. Moldova a aparut o noua clasa politica, pregatita pentru a prelua puterea si prin aceasta sedinta a demarat procesul propriu-zis de schimbare a puterii.

Victoria repurtata vineri asupra comunistilor prin votarea presedintelui parlamentului este una mai mult morala si simbolica, fiindca, deocamdata, adevarata putere se mai afla in mainile clanului Voronin. Meritul liderilor AIE consta in faptul ca au demonstrat caracter si curaj politic, promovandu-si agenda proprie si dandu-le astfel comunistilor o lectie pe care nu le-a putut-o da nimeni in acesti opt ani. Injuratura aruncata, cu ura si dispret, de catre Voronin la adresa liderului PLDM, Vlad Filat, a fost cea mai convingatoare si sincera recunoastere a viabilitatii Aliantei, dar si a meritelor personale ale lui Filat. Cine a urmarit reportajul transmis la „Vocea Basarabiei” de la sedinta parlamentului a inteles ca regizorul discret al acesteia a fost anume Vlad Filat; aceasta sedinta i-a adus lui un spor considerabil de imagine, consacrandu-l ca pe unul dintre liderii de facto ai Aliantei. Acum depinde numai de Domnia Sa cum va gestiona acest capital de imagine cat mai rational si eficient in numele cauzei.

Un alt erou al sedintei de vineri a fost presedintele PD, Marian Lupu. Mult timp considerat drept „cioara alba” a Aliantei, tratat constant cu suspiciune de catre electoratul celorlalte trei partide, Lupu a trecut examenul si cred ca, dupa ziua de 28 august, el ar trebui sa se bucure de alt tratament din partea celor care pana acum l-au privit cu reticenta. Acelasi lucru se refera si la Dumitru Diacov. Fac aceasta remarca din ferma convingere ca astazi nu exista un obiectiv mai important decat pastrarea AIE si aprofundarea relatiilor de incredere reciproca in sanul ei. O majoritate parlamentara atat de fragila ca cea actuala devine viabila si eficienta doar in conditiile in care ea se sprijina pe o atmosfera de adevarata si sincera incredere si unitate. Indiferent cum vor evolua lucrurile, Alianta va fi mereu „prada” „vanata” de comunisti, pericolul tradarii atarnand ca o sabie a lui Damocles deasupra ei.

Vinerea trecuta, comunistii au iesit cu vata in nas de la sedinta parlamentului. E de inteles, precum e fireasca si euforia majoritatii parlamentare ce a repurtat prima victorie. Alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al parlamentului a fost singura solutie politica justa la moment. Las pentru alta data speculatiile care se fac in jurul acestei candidaturi, cu atat mai mult ca multe dintre ele vin din invidie, ranchiuna si rea-vointa. Personal, trec peste niste amintiri foarte recente legate de Mihai Ghimpu; trec, ca furtunosul Baiazid, falnic si fara pas, fiindca am o misiune de indeplinit pe linie jurnalistica – in pristolul de la Roma sa dau murgului ovaz… Un sfat amical mi-as permite totusi pentru proaspatul presedinte al parlamentului: aceasta functie politica inalta presupune niste standarde si rigori ce vizeaza inclusiv limbajul discursurilor publice. Parerea mea subiectiva e ca un presedinte nou-ales, luand cuvantul pe 31 August in Aleea Clasicilor, ar fi trebuit sa aiba un text scris. Improvizatiile nu sunt intotdeauna reusite, indiferent cata experienta politica ai.

Timpul, marti, 1 septembrie

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *