Sănătate

Alimente de evitat dacă ai tensiunea mărită

CARTOFI PRĂJIŢI
Una dintre cele mai vinovate plăceri, cartofii prăjiţi, nu atentează doar asupra siluetei noastre, ci şi asupra nivelului tensiunii arteriale. Deoarece cartofii prăjiţi sunt gătiţi cu o cantitate însemnată de ulei, aceştia conţin o cantitate enormă de grăsimi săturate. În plus, o porţie medie de cartofi prăjiţi conţine aproximativ 270 mg de sodium şi 19 grame de grăsime, care afectează în mod direct nivelul tensiunii arteriale şi nivelul colesterolului din organism.

MEZELURI
Sigur nu îţi spunem ceva nou! Mezelurile sunt tratate cu nenumăraţi nitraţi, care contribuie la păstrarea acestor produse pentru timp îndelungat. Însă, o singură porţie de mezeluri aduce cu sine şi un adaos de 600 de miligrame de sodiu, o cantitate ce afectează bună funcţionare a organismului. Dacă nu poţi exclude aceste produse cu totul din regimul tău alimentar, încearcă să le consumi mai rar.

LAPTE INTEGRAL
Produsele lactate sunt o sursă excelenţă de calciu, care ajută la întărirea sistemului osos. Însă, consumate excesiv, acestea contribuie, adesea, şi cu o cantitate de grăsimi mai mare decât are nevoie organismul. Un singur pahar de lapte integral conţine 8 grame de grăsimi, dintre care 5 sunt săturate. Acest tip de grăsimi este nociv, fiind responsabil de instalarea afecţiunilor sistemului cardiac. Încearcă să bei lapte cu un procent scăzut de grăsime şi asta, nu foarte des.

ALCOOL
Consumul de alcool afectează în mod direct nivelul presiunii arteriale. În plus, alcoolul provoacă modificări şi în cazul pereţilor vaselor sangvine, care împiedică fluxul sangvin. Adulţii care suferă de hipertensiune au un risc dublu de dezvoltare a unor complicaţii cauzate de consumul de alcool.

ZAHĂR
Sunt sigură că ştii deja că utilizarea excesivă a zahărului duce la acumularea kilogramelor în plus şi chiar la instalarea obezităţii. Însă, ştiai că acest produs afectează şi nivelul presiunii arteriale? Kilogramele în plus afectează bună funcţionare a inimii, încetinesc fluxul sangvin şi, astfel, contribuie la modificarea nivelului presiunii arteriale. Încearcă să limitezi consumul zilnic de zahăr.

CAFEA
Dacă eşti o fană înrăită a cafelei, trebuie să îţi aducem o veste mai puţin plăcută: cofeină din compoziţie afectaza nivelul presiunii arteriale. Aşadar, cafeaua de dimineaţă provoacă o mărire de scurtă durata, însă suficient de “dramatică”, a nivelului presiunii arteriale. Acest lucru este valabil pentru toate băuturile care conţin cofeină, printre care se numără şi anumite tipuri de ceai sau băuturi acidulate.

MURĂTURI
Deşi extrem de sărace în calorii, murăturile sunt o adevărată bombă atunci când vine vorba de conţinutul de sodiu şi fac parte din lista scurtă de alimente de evitat dacă ai tensiunea mărită. Un singur castravete murat poate conţine în jur de 570 de grame de sodium, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din doză zilnică recomandată. Fii moderată!

GOGOŞI
Deşi atât de delicioase, gogoşile sunt o adevărată ameninţare pentru bunăstarea organismului nostru. O singură gogoaşă poate conţine mai mult de 300 de calorii, fiind compusă din 42% de grăsimi şi 54% de carbohidraţi. De asemenea, din cauza faptului că gogoşile sunt prăjite în ulei din abundenţă, acestea sunt doldora de grăsimi săturate, extrem de nesănătoase. Gogoşile conţin o cantitate mai mare de grăsimi nesănătoase decât untul de arahide, batoanele de ciocolată sau chiar chips-urile. Dacă ispita te dovedeşte, încearcă să nu consumi mai mult de o gogoaşă şi asta, foarte rar!

PRODUSE CONSERVATE
Studii de specialitate au demonstrat că produsele conservate pot provoca o creştere a presiunii arteriale din cauza unui element din compoziţia recipientelor în care sunt păstrate. Bisfenol A este ingredientul conţinut de majoritatea recipientelor din plastic sau aluminiu, iar cercetătorii au demonstrat că acest element este una dintre cauzele pentru care hipertensiunea arterială creşte.

Fii moderată cu regimul alimentar, ascultă-ţi corpul şi notează-ţi aceste alimente de evitat dacă ai tensiunea mărită!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *