Timpul.md

Actualitate 30 Ianuarie 2019 | 18:13

Ambasada României la Chișinău a prezentat prioritățile președinției României a Consiliului UE

 Astăzi în incinta Muzeului Național de Artă a Republicii Moldova a avut loc un eveniment public, în cadrul căruia au fost prezentate Prioritățile Președinției României a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii, E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE.

„Pentru a reflecta imperativul coeziunii, prioritățile Președinției României la Consiliul UE au fost declinate prin cei patru piloni – Europa Convergenței, Europa Siguranței, Europa – actor global și Europa Valorilor Comune. Motto-ul președinției ce va fi exercitată de România va fi „Coeziunea ca valoare comună europeană” – a declarat Daniel Ioniță.„Câteva elemente în legatură cu cei patru piloni de acţiune:

Pilonul 1: „Europa Convergenței” – Președinția României la Consiliul UE va urmări să contribuie la coerența şi la coeziunea europeană în scopul obținerii unor oportunități egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toți cetățenii europeni.

Pilonul 2: „Europa Siguranței” - Președinția României la Consiliul UE va urmări consolidarea unei Europă mai sigură printr-o coraziune crescândă între statele membre, pentru a face față noilor provocări de securitate care amenință siguranța cetățenilor europeni.

Pilonul 3: „Europa, actor global” – Pe durata mandatului României la Consiliul UE va sprijini consolidarea rolul global jucat de UE, prin promovarea politicii de extindere a UE, prin asigurarea unui rol mai activ al Europei în Africa și în Asia de Sud -Este.

Pilonul 4: „Europa valorilor comune” - Președinția României la Consiliul UE va urmări stimularea, solidaritatea și coeziunea unor politici împotriva discriminării, asigurării de șanse egale, tratament egal pentru bărbați și femei, precum și o implicare mai mare a cetățenilor, mai ales a tinerilor, în dezbateri europene.

E.S. Ambasadorul Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, a felicitat România cu prilejul preluării președinției Consiliului UE.Referindu-se la obiectivele principale ale relațiilor UE cu Republica Moldova a declarat următoarele: „Președinția României vine întru-un moment important în care vom marca mai multe aniversări în relația Uniunii Europene cu Europa de Est și cu Republica Moldova în special: 10 ani a Parteneriatului Estic și 5 ani de la liberalizarea regimului de vize si semnarea Acordului de Asociere și Acordului de liber schimb. Mă bucur foarte mult că este cu noi dl Vice Prim Ministru Iurie Leancă, care a stat la baza acestor succese”.

Vice Prim Ministru pentru integrare Iurie Leancă, a declarat următoarele:”Preluarea Președinției rotative în cadrul UE pentru orice stat, dar în special pentru un stat care deţine acest rol pentru prima data – este întotdeauna o provocare, dar si o oportunitate.

Este o provocare deoarece necesită o mobilizare maximă nu doar din partea tuturor autorităților naționale, dar şi liderilor politici. Este perioadă de concentrare a experienței şi expertizei pe cele mai complicate dosare.

După cum s-a mai spus – prima jumătate a anului 2019 este marcată de o serie de evenimente majore precum alegerile în Parlamentul European, Brexit ş.a. În această perioadă România va trebui să manifeste o măiestrie politică şi diplomatică deosebită pentru a asigura o desfăşurare cît mai stabilă a tuturor proceselor.

România va fi în lumina proiectoarelor în aceste 6 luni şi aceasta este şi o oportunitate deosebită de a fi în centrul proceselor şi de a contribui la soluţionarea unor probleme majore cu care se confruntă UE.

La fel, e o oportunitate de a promova şi de a face mai cunoscută ţara, cultura şi arta românească în interiorul UE, dar şi în afara Uniunii. Si fiind vorba de cultura si arta românească mizam si pe antrenarea oamenilor de cultura din Moldova in evenimentele planificate de către București pe parcursul acestor luni.”
Evenimentul a fost organizat de organizat de Ambasada României în Republica Moldova în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

timpul.md 


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus