Actualitate

AMN acuza Puterea: taranii crediteaza statul!

Conferinta Aliantei „Moldova Noastra” privind problema agricultorilor a fost interesanta prin prezenta unor fermieri reali, care au expus problemele practice, de zi cu zi. Unul dintre ei, ale carui argumente le vom publica mai jos este Alexei Ivanov, directorul intreprinderii agricole „Vinmpex Agro” din Malaiesti, Orhei.

Guvernarea comunista tot vorbeste ca avem cota zero pe venit, ca agricultorii nu platesc impozite directe mai nimic, poate in afara de impozitul funciar. Dar, daca privim la impozitele indirecte, ele sunt platite din buzunarul taranului, cum ar fi accizele si taxa pe valoarea adaugata la motorina, la tehnica agricola, la ingrasaminte si la seminte. La urma urmei, toate acestea trebuie sa le plateasca taranul. Si asta pentru ca in pretul final sunt incluse toate cheltuielile care se fac de la import pana a ajunge la destinatie.

Taxa pe valoarea adaugata de 20% (inainte era 5%) a fost introdusa de comunisti sub pretextul ca va fi intoarsa inapoi. Aceasta insa este o creditare directa a statului de catre tarani, invers fata de cum este in toate tarile normale. O sa va aducem un exemplu. Sa zicem ca in ianuarie am vandut produse agricole de 300.000 de lei. Deci, 60 de mii este taxa pe valoarea adaugata. Aceste 60 de mii trebuie sa le transfer la fisc. Dupa aceea trebuie sa ma adresez cu o cerere ca sa mi le intoarca inapoi. Apoi sunt obligat sa scriu o cerere ca sa fie controlate fiscal toate operatiunile. Si abia peste patru-cinci luni pot sa vad banii inapoi.

Unii colegi de-ai mei au de primit de la fisc 300-500 mii de lei. Astazi fiscul incearca tot posibilul de a face o revizie totala, de a gasi felurite motive pentru a nu restitui banii.

O alta problema e ca nu avem acces la pietele agricole din Republica Moldova. Eu, ca producator agricol, nu pot intra nici pe Piata Centrala din Chisinau, nici la Balti, nici la Orhei. Toate aceste locuri sunt ocupate, toate sunt atent supravegheate. De aceea taranul isi da productia din camp pe banuti. De exemplu, castravetii ii da pe 2-3 lei, iar la piata acestia se vand cu 7, 8 si chiar 9 lei. Producatorul nu are nici 50 la suta din ceea ce produce. Pierde si el, pierde si cumparatorul, sau consumatorul final. Acesta este rezultatul politici promovate acum in agricultura. Iata de ce noi asteptam sa vina la guvernare partidul care ne-a sustinut in toti acesti ani si are propuneri concrete pentru a sprijini taranii. Suntem siguri ca Alianta „Moldova Noastra” va face o schimbare totala, pentru ca asa nu se mai poate de trait, a declarat Alexei Malcoci, care este absolut de acord ca trebuie sa devenim stapani la noi acasa.

PP

Achitat din fondul electoral AMN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *