Actualitate

AMN: Guvernarea comunista a cazut la examene

Alianta „Moldova Noastra” si-a exprimat indignarea fata de modul in care au fost organizate examenele de bacalaureat in anul curent. Liderul partidului, Serafim Urecheanu, a declarat ca parintii din majoritatea localitatilor se plang pe proasta desfasurare a examenelor, pe comportamentul autoritatilor si, in general, pe atitudinea guvernarii comuniste fata de copii, fata de profesori si fata de sistemul de invatamant.

Ceea ce s-a intamplat in cadrul sesiunii curente sunt de fapt consecintele implementarii Codului Invatamantului, care a fost adoptat de comunisti fara a tine cont de cele peste o suta de sugestii ale deputatilor din opozitie si ale pedagogilor din toata republica, care stiau cel mai bine cum poate fi imbunatatita aceasta lege. Membrul Aliantei „Moldova Noastra”, Valentin Crudu, fost viceministru al Educatiei, a remarcat ca anul curent s-a aplicat o structura extrem de complicata a testelor, fiind de parerea ca comunistii doresc mai multe note proaste si mai putine sanse pentru ca tinerii sa-si continue studiile in institutiile universitare. De ce? Pentru ca deja cativa ani la rand, dar si in acest an guvernul reduce numarul de locuri in institutiile superioare. Acum el e coborat pana la 20 mii, ceea ce reprezinta o jumatate din numarul de locuri oferite in anul 2002. De asemenea, AMN considera ca intentionat testele s-au organizat astfel, incat la limba romana s-au luat cele mai proaste note din ultimii ani. Este o parte a strategiei de a distruge sansele copiilor nostri, caci o nota proasta la acest obiect de studiu spulbera din start posibilitatea de a merge la studii in Romania, guvernul careia, spre deosebire de al nostru, ofera un numar mare de burse mult mai consistente. Iar examenul la istorie a fost inclus in pofida faptului ca elevii din clasele mari n-au fost asigurati cu manuale.

Sesiunea curenta a fost supusa si unei presiuni colosale de supraveghere, si nu doar din partea Ministerului Educatiei, dar si a altor organe, ceea ce a sporit starea de stres a copiilor. Au fost cazuri in care in sala cu 25 de elevi se mai aflau 15-20 de persoane, care au avut grija sa nu fie „fraudat” sistemul educational. Si mai multa incordare psihica s-a produs in cele circa 60 de licee, in care examenul a fost amanat pentru o alta zi din cauza unor „probleme tehnice”, dupa cum explica ministerul. In realitate, e vorba de proasta gestionare a procesului de catre guvernanti. Educatia este considerata prioritara de Alianta „Moldova Noastra”, care prevede pentru ea in viitor o finantare de 10 la suta din totalul bugetului de stat, repartizarea de locuinte tinerilor pedagogi si, evident, cresterea salariilor pentru angajatii din acest domeniu.Serafim Urecheanu, liderul AMN, a declarat ca „Fii stapan la tine acasa!” este o chemare adresata tinerilor, dar si pedagogilor, parintilor si buneilor, pentru ca acestia, prin votul lor acordat la 29 iulie, sa aleaga un viitor sigur si european pentru tinerii nostri.

PP

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *