Timpul.md

Actualitate 12 Decembrie 2018 | 15:44

Analiză la rece: Cum, de-a lungul anilor, presa clanului Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon a reuşit să manipuleze moldovenii

Portalul Telegraph.md a identificat câteva mijloace prin care clanul Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon manipulează cetăţenii. Analiza portalului utilizează drept instrument de lucru teoriile lui Noam Chomsky, ilustru profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology, lingvist, filozof, activist social, autor și analist politic.

Prima metodă, la care face trimitere telegraph.md este distragerea atenției oamenilor de la probleme și decizii importante, prin saturarea spațiului informațional cu mesaje de importanță minoră, dar cu impact emoțional.„Un exemplu demn de inclus în cărțile de specialitate este cazul “Pădurea Domnească”, din 2012, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. Exact în 2012, prin sistemul bancar moldovenesc au trecut 22013152564,62 de dolari SUA proveniți din Federația Rusă, când toata atenția publică era orientată spre cazul “Pădurea Domnească”, datorită faptului că presa care astăzi alcătuiește Platon Trust Media (Jurnal TV, TV8 – pe atunci TV7, Unimedia, dar în special presa de investigație, Ziarul de Gardă și Rise Moldova), nu investigau crimele economice făcute de Platon”, se conţine în analiza citată.

Mediatizarea acestui caz, urmat de campania de diabolizare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a avut menirea de a ascunde furtul miliardului din băncile moldoveneşti.„Presa din Platon Trust Media, controlată pe atunci de fostul Premier, Vlad Filat, îl făcea pe Plahotniuc vinovat de moartea lui Sorin Paciu. Cum cazul a avut loc la finele lui 2012, Campania media agresivă de manipulare a clanului a durat un an de zile. Și asta pentru ca în 2013, Vlad Filat să anunțe public că PLDM rupe Acordul AIE, dând toată vina din nou pe Plahotniuc. Ceea ce nu au știut moldovenii, este că în 2013, când presa îi servea cu show-urile lui Filat, din Banca de Economii, se fura miliardul”, mai scrie Telegraph.md.

Uzând de alte instrumente de manipulare, cum ar fi „pregătirea treptată”, „amânarea executării” sau „infantilizarea poporului” presa afiliată clanului Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon a reuşit să estompeze reacţiile negative faţă de măsurile nepopulare ale guvernului Filat, să mediatizeze reforme inexistente şi să intoxice populaţia.Ulterior, în procesul de intoxicare a populaţiei s-au implicat activ PAS, succesor al PLDM-ului lui Vlad Filat, şi PPDA-ul condus de Andrei Năstase. Aceştia uzează de un alt instrument de manipulare: accentul pe emoţii.

„Se vede cu ochiul liber la noile marionete ale clanului mafiot Lucinschi-Țopa-Filat-Platon, Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia nu propun niciodată soluții, nu vin cu programe de dezvoltare a țării, în schimb repetă de mii de ori că la guvernare se află criminali. Dar niciodată nu au demonstrat nimeni că cei de la guvernare chiar ar fi comis vreo crimă. În schimb, în subconștientul multor oameni, se întipărește această sintagmă”, se mai nspune în analiza publicată de Telegraph.md.

O altă metodă de manipulare, una din cele mai eficiente, este încurajarea medicrităţii, prin promovarea unpor proeicte TV sau online de proastă calitate. În această categorie se încadrează „Ora de Ras” de la Jurnal TV sau „Lumina” lui Andrei Bolocan, mai spun experţii Telegraph.md.
 
Sursa: telegraph.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus