Timpul.md

Politică 22 Mai 2020 | 13:14

Anatol Șalaru: Politica externă echilibrată și vițelul la poarta nouă

Izolarea lui Igor Dodon de către omologii săi din Uniunea Europeană dar, mai ales de vecinii România și Ucraina, a devenit singurul rezultat, singura certitudine, a așa numitei politici externe echilibrate. Practic, minunea de echilibru a lui Igor Dodon s-a transformat într-o izolare cvasitotală a lui, dar, și a Republicii Moldova, ce nu lasă loc de interpretări: pur și simplu președinții celorlate state nu vor să aibă de a face cu el.

Dacă în interiorul Republicii Moldova efectul imaginilor cu Igor Dodon luând bani de la Plahotniuc este egal cu numărul celor care înțeleg gravitatea faptelor actualului președinte, în plan extern imaginile publicate au un efect devastator. Justificările despre cum încearcă „oligarhii”, să-l destabilizeze emoțional pot fi crezute de o parte a cetățenilor Republicii Moldova dar sub nici o formă nu vor fi crezute în plan extern. În fața colegilor săi președinți, Igor Dodon arată ca un om prins cu pantalonii în vine în sala de bal a reginei. Nu știm cât înțelege Dodon din efectul în plan extern al acestor imagini ori dacă măcar anticipează ce cred omologii săi despre el dar, cu siguranță, președintele Republicii Moldova să nu mai fie acceptat nici la pozele pe care și le făcea pe culoarele diferitelor reuniuni internaționale.

De asemenea, narațiunea lui Igor Dodon despre cum el de fapt a jucat un fel de teatru (la cât de natural este în imagini ar putea concura la premiile Oscar) împreună cu serviciile secrete rusești pentru a-l da jos pe Plahotniuc îl îngroapă și mai mult în planul colaborării/comunicării cu omologii săi. Care președinte, al cărei țări mai acceptă să discute cu un omolog al său care, singur și nesilit de nimeni, declară că a colaborat nu cu serviciile secrete ale țării sale dar cu unele străine, în cazul lui Dodon rusești, pentru a da jos un oponent politic, fie el și oligarh?

În noul context creat de apariția imaginilor cu sacoșa cu bani opoziția trebuie să continue izolarea internă a lui Dodon și să facă front comun contra acestuia, fiecare pe segmentul lui. Singurii adversari ai partidelor pro-europene și unioniste dar, în egală măsură, și al Republicii Moldova sunt Igor Dodon și propriile noastre neputințe generate de orgoliu. Poate între timp înțelege și Pavel Filip că susținerea acordată lui Igor Dodon și perpetuarea guvernării actuale este un dezastru pentru Republica Moldova iar el este complicele unui om vândut tuturor celor care au vrut să-l cumpere. Încă nu este târziu ca Pavel Filip să revină în rândurile frontului anti-Dodon și pro-european.

Anatol Șalaru / https://www.facebook.com/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus