Cultură

Anatol Eremia, o viaţă consacrată onomasticii naţionale

Ieri, într-o ambianţă de sărbătoare, la Institutul de Filologie al AŞM a fost celebrat doctorul habilitat Anatol Eremia cu ocazia împlinirii a 80 de ani. În cadrul unei conferinţe ştiinţifice consacrate marelui filolog, la care au participat scriitori, filologi, cercetători, academicieni, s-a relevat contribuţia substanţială pe care a adus-o Anatol Eremia în domeniul filologiei, cu precădere în zona etimologiei, onomasticii, evoluţiei limbii şi cultivării ei.

În cuvântul său de deschidere, academicianul Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, a relevat complexitatea personalităţii doctorului habilitat în filologie şi a dat citire mesajului de felicitare din partea preşedintelui interimar al R. Moldova, Marian Lupu, pentru activitatea pe care a desfăşurat-o prof. Anatol Eremia timp de câteva decenii.

La eveniment a fost prezentă şi Corina Fusu, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, care s-a referit la verticalitatea savantului octogenar Anatol Eremia, omul ce nu a făcut compromisuri cu propria conştiinţă în faţa regimului totalitarist, iar în anii de renaştere naţională a apărat cauza limbii române şi valorile democratice. „Vă felicităm pentru că nu aţi cedat, dând astfel dovadă de intransigenţă şi tenacitate în apărarea ideilor în care aţi crezut şi cărora v-aţi consacrat întreaga activitate. Vă mulţumim pentru că aţi contribuit la edificarea limbii noastre, care se pare că revine acasă şi e pe cale să se revigoreze”, a mai spus Corina Fusu.

Au venit să-l felicite pe Anatol Eremia şi colegii de la Academie, mai tineri şi mai în vârstă, care au avut întotdeauna în persoana Domniei Sale un sprijin pe plan profesional. Un emoţionant discurs a rostit doamna Maria Cosniceanu, doctor în filologie, conferenţiar universitar, cercetător-coordonator la Institutul de Lingvistică al AŞM. „Studiile sale demonstrează unicitatea limbii române şi nu au doar rolul de informare a cititorului, ci şi de culturalizare”, a spus dna Cosniceanu, precizând că, deşi Anatol Eremia a atins rezonabila vârstă de 80 de ani, el se află într-o formă excepţională şi are planuri mari pentru viitor.

Anatol Eremia este autor a peste 450 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 21 de monografii, dicţionare, îndreptare, broşuri. Sunt apreciate studiile monografice: Nume de localităţi. Studiu de toponimie românească (Chişinău, 1970), Contribuţii la studiul formării cuvintelor în limba română (Chişinău, 1979), Unitatea patrimoniului onomastic românesc (Chişinău, 2001), Cahulul în timp şi spaţiu (Chişinău, 2007), precum şi dicţionarele şi ghidurile informativ-documentare şi normative: Nume de persoane. Dicţionar antroponimic (trei ediţii – 1964, 1968, 1974, în colaborare), Dicţionar geografic (Chişinău, 2005), Dicţionar de nume geografice (Chişinău, 2005), Dicţionar explicativ şi etimologic de termeni geografici (Chişinău, „Ştiinţa”, 2006), Dicţionar geografic universal (Bucureşti-Chişinău, 2009), Localităţile Republicii Moldova. Ghid informativ-documentar (Chişinău, două ediţii – 2008, 2009, în colaborare) ş.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *