Timpul.md

Actualitate 1 Septembrie 2019 | 10:13

Anatol Moraru: Numai la noi poți să obții cetățenia română și să-i urăști pe români

În vremurile comuniste ipocrizia oficială era o componentă indisolubilă a sistemului. Din păcate, și după declararea independenței R. Moldova încoace, într-o epocă dragă doamne democratică, fățărnicia oficială nu a dispărut nicăieri. 

Reprezentanții guvernărilor au tot celebrat Ziua Independenței ca a doua zi să vrea să închine țara Rusiei. De cei care au luptat la Nistru pentru integritatea țării și-au amintit și își amintesc doar o data pe an, ca apoi să uite de nevoile și suferințele lor. Ziua Limbii Române o sărbătoresc la 31 august ca apoi tot anul să prefere un vinegret moldovenesco-rusesc, sau, și mai și, să anunțe că vor pleda pentru rusa drept o a doua limbă de stat.

Oamenii de artă trebuie să moară în mizerie, precum inconfundabilul Eugen Cioclea, de exemplu, ca guvernanții să înțeleagă că erau talentați și ar fi trebuit să fie prețuiți pe măsură. Guvernanții pot să se declare cei mai mari patrioți ai Moldovei sau iubitori ai Europei și să fure miliarde. Tot ei să afirme în perioada electorală că nu pot dormi de grija cetățenilor și după ce se văd în fotolile parlamentare sau ministeriale și să uite de alegători.

Cetățeanul de rând, nu rămâne nici el în urmă în această competiții a ipocriziei. El poate să obțină cetățenie română și să-i urască pe români. El știe că americanii i-au făcut drumuri bune, europenii i-au făcut apeducte, românii i-au reparat grădinițe și școli, dar îl va iubi pe Putin și va vota partidele pro ruse. El merge cucernic la biserică, dar ieșit din sfântul locaș face măgării mari, neplăcute lui Dumnezeu.

Într-un fel, toată R. Moldova este acum, ca să exagerez putin, un bâlci al ipocriziei.

Anatol Moraru,
NordNews.md
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus