Actualitate

Anatol Plugaru, ex-ministrul Securitatii Nationale: Haosul constitutional actual este in mare masura si opera lui Lupu

– Dle Plugaru, in ce masura credeti ca serviciile speciale au fost implicate in organizarea actiunilor din 7 aprilie?
– Sunt convins ca serviciile speciale ale RM nu sunt capabile de astfel de operatiuni, dar nici nu cred ca li s-a pus o asemenea sarcina. Cele intamplate nu au convenit nici conducerii de varf a RM, nici Opozitiei. Altceva e modul in care guvernarea s-a orientat pe parcurs ca sa prosteasca lumea si sa-i acuze pe Filat, Urecheanu si Chirtoaca. Azi toata lumea e convinsa ca anume acestia au dat foc parlamentului, desi nu-i adevarat – i-am vazut cu totii cum nu stiau ce sa faca cu multimea, care nici nu-i asculta pe ei, ci pe altii…

– Bine, dar cine a infiltrat provocatorii in multime?
– Puterea trebuie sa ne raspunda la aceasta intrebare. Noi vrem sa-i vedem la racoare pe cei care ne-au aratat ca pe niste boi, pentru ca acesta a fost scopul organizatorilor. Dar, desi au trecut trei luni, toti tac. Declar, ca specialist in domeniu, ca asemenea dosare se cerceteaza in cel mult o luna – doar totul este filmat, documentat. Evenimentele au aratat ca cineva din exterior vrea sa ne domine in mai mare masura decat pana acum. Nu Bucurestiul, nici Washingtonul, nici Moscova. Sa-i cautam printre cei care fac bani pe seama prostiei moldovenilor…

– Guvernarea a facut deja multiple acuzatii, invinuind Opozitia de actele de vandalism.
– Filat a chemat oamenii la o manifestatie cu destul timp inainte, dar de aceasta au profitat persoane cu alte scopuri. Problema e ca Puterea era obligata sa nu admita desfasurarea unor astfel de actiuni, fara a folosi armele, deoarece exista o serie intreaga de tehnologii pentru a dispersa masele. Era nevoie de 30-40 de baieti cu pregatire speciala si nimeni nu avea sa se apropie de cele doua cladiri. In 25 de minute totul avea sa se rezolve. Deci cineva isi dorea ca parlamentul fie devastat.

– Daca nici Voronin, nici Opozitia nu si-au dorit dezmatul, cine au fost mascatii, care, ulterior, nu au fost torturati, nici retinuti de politie?
– Si eu vreau sa inteleg cum poate cineva sa ajute la arborarea drapelelor si apoi sa vorbeasca despre lovitura de stat. De ce n-a fost devastat si biroul presedintelui? Pentru ca acolo stateau oameni inarmati, care le-au spus baietilor: „Aici nu se poate!”. Nu stiu cine sunt mascatii, dar actiunile lor au fost evident instigatoare. Si noi vrem sa stim cine i-a invatat pe acestia, cine i-a drogat si i-a platit.

– Cum comentati declaratiile lui Artur Resetnikov, seful SIS-ului, din filmul „Atac asupra Moldovei”?
– E cam grabita aceasta declaratie si Resetnikov ar putea sa raspunda pentru ea, daca se va schimba puterea. Un serviciu poate sa ia o atitudine, dar exista prezumtia nevinovatiei. Totodata, si Resetnikov, si Papuc sunt membrii aceleiasi echipe si fac totul pentru ca aceasta sa castige. In mod normal, din moment ce aparusera primele semnale, MAI si SIS erau obligate sa-i avertizeze pe cei implicati sau sa-i izoleze. Cred ca Resetnikov a mintit ca se stia din timp despre ce se pregateste, dar, in realitate, ei toti, inclusiv Voronin, s-au pierdut atunci. Altceva e ca, dupa ce au inteles cine-s provocatorii, le-au permis sa-si faca de cap. Toti cred ca acest lucru ii convine numai lui Voronin. Nu, le convine intai de toate celor care ne dirijeaza din umbra…

– Cine-s ei?
– Nu se dau asemenea nume. Repet: sunt clanurile care au facut si fac bani in aceasta zona. Daca ei pot face bani cu Voronin, atunci el le convine, daca nu, incearca sa-l schimbe. Ei sunt interesati sa tulbure apele, ca sa pescuiasca mai usor. Ei i-au si trimis pe mascati, urmarind sa-l dea jos pe Voronin. Sunt anume cei pe care Voronin ni-i ascunde – ori serviciile sale sunt incompetente si nu i-au depistat, ori nu vor sa ni-i arate.

– Vreti sa spuneti ca Voronin s-a speriat si le-a permis sa actioneze?
– Orice om se teme. Si Papuc ar fi putut sa se piarda, daca, bunaoara, in momentul culminant Voronin nu-i raspundea la telefon. Mai mult, cine stie ce i-a spus atunci Voronin lui Papuc… Daca mai tarziu el si Resetnikov au ramas in guvern, inseamna ca Voronin are motive sa-i demisioneze, dar se teme sa o faca in campania electorala, sau ca le incuviinteaza actiunile, dupa ce le-a dat unele indicatii, pe care ei ar putea sa le dezvaluie. Vom fi martorii demiterii lui Papuc si Resetnikov dupa alegeri. Cunoscand cate ceva in organizarea statului, va asigur ca, dupa cele petrecute, cei doi, dar si Gurbulea trebuiau demisi imediat.

– De ce nu admiteti ca ei insisi ar fi putut sa provoace actele de vandalism?
– Trebuie sa fii criminal, ca sa faci asa ceva. Mai mult, intr-un sistem de guvernare bazat pe frica, se poate intampla orice. Se vorbeste ca Papuc a primit un pumn de la Voronin, iar Resetnikov – o mapa dupa cap, fiindca n-au reactionat la timp. Totusi, daca ne-ar arata dusmanul, eu, in locul lui Voronin, i-as ierta pe ambii.

– Explicati-ne mai clar cine sunt organizatorii din exterior, care au urmarit sa tensioneze situatia in RM.
– Nu e vorba de Romania, dupa cum zice Voronin. Nu vedeti ca majoritatea politicienilor nostri au stapani peste hotare? Sunt cei care vor ca si in continuare in RM sa se vanda alcool importat. Sunt cei care, dorind sa ne distruga plantatiile de vie, i-au facut pe taranii nostri sa vanda strugurii cu un leu. Ei vor sa ne vada populatia, band zi si noapte, vanzandu-si nevestele si rinichii, pentru ca apoi sa-i cumpere votul in parlament. Sunt cei care au tot castigul de la caile ferate si de la marile combinatii de pe piata capitalului financiar. Sunt cei care vor sa ne distruga industria – tot ei au organizat interzicerea importului vinurilor noastre de catre Rusia. Pe scurt, sunt cei care detin finantele mondiale. Documentati-va cine si cum face bani aici, cautati in cercurile Puterii, in umbra marilor „strajeri ai natiunii” si va veti dumeri.

– Cine poate fi interesat in asemenea masura de economia moldoveneasca, ca sa mearga la sacrificii pentru ea?
– Banii se pot scoate din orice, incepand cu vanzarea femeilor. Ce inseamna sa pui stapanire pe o tara? Sa-i distrugi industria, pentru ca cetatenii ei sa cumpere produse straine. Stiti de ce ni s-au pus interdictii la exportarea strugurilor „Lidia”? Numai nu pentru ca e un soi prost de vita-de-vie. Francezii extrag din el substante pentru industria farmaceutica, ce se folosesc la tratarea maladiilor cerebrale. Or, cuiva nu i-a convenit sa o crestem noi si ne-au facut s-o scoatem. Mai stiti ce prostie am facut, semnand conventiile privind interzicerea cultivarii canepei, pe cand alte tari se dezvolta prin aceasta industrie? La noi canepa e drog, iar in Olanda si Belgia se vinde liber. Canepa e o marfa strategica, care-ti asigura o industrie textila, alimentara si cosmetica nemaipomenita. De dragul „luptei cu drogurile”, noi am fost lasati cu saci de plastic si haine sintetice, produse in alte tari. Sa nu uitam ca marile structuri europene sunt filiale ale guvernului american: si OSCE, si BERD, si celelalte. In mare masura, si Rusia e dirijata. Sefii statelor mai mici, daca nu se supun capilor ai economiei mondiale, sunt dati la o parte – exemplul Miloshevici. Cine construieste azi case, uzine si poduri in fosta Iugoslavie, in Irak? Si Transnistria e controlata nu de rusi, dar prin rusii cu stapani peste hotare.

– Si credeti ca Voronin o sa-i aresteze pe acestia?
– Vai de steaua lui Voronin, nici el nu e de capul lui. Exista sute de combinatii in activitatea serviciilor speciale pentru a controla un om. E foarte important cine din anturajul sau lucreaza cu cei ce dirijeaza banii. Anume ei lupta pentru Putere si decid care presedinte le este mai convenabil.

– Credeti ca si Marian Lupu are vreun rol in aceasta lupta?
– Fireste. Dupa ce Voronin l-a crescut opt ani de zile, Lupu tradeaza… Si proiectul sau e condus de cei care l-au propus initial lui Voronin atat pe el, cat si pe Tkaciuk, Rosca, Reidman pentru functii inalte. Toata lumea il ataca pe Voronin, desi haosul constitutional actual este in mare masura si opera lui Lupu. Scrutinul trebuia sa se desfasoare cel putin cu 75 de zile inainte, ca sa se reuseasca alegerea unui nou sef de stat cu 45 de zile inainte de 7 aprilie, cand expira mandatul lui Voronin. Chiar daca Voronin a propus aceasta data, Lupu, Postoico, Rosca si altii trebuiau sa se impotriveasca. Acum il vedem pe Lupu cu lozinca: „Sa oprim razboiul politic!”. Dar cine l-a pornit, mai? Voronin, de va fi pus in fata legii, va da vina pe Lupu, fiindca acesta conducea parlamentul, cand s-a votat data alegerilor. Voronin va invoca si hotararea Curtii Constitutionale din 2000, care stipuleaza ca presedintele poate sa ramana in functie si dupa patru ani de mandat, daca nu a fost ales altul. Dar Constitutia e mai importanta decat o decizie a Curtii. In mod normal, inainte de expirarea mandatului parlamentului, Voronin trebuia sa ceara numirea unui interimar si, dupa 7 aprilie, devenea om liber. Eu nu inteleg cine l-a bagat in aceasta nebunie constitutionala si nu exclud ca si in cadrul PCRM cineva vrea sa-l scoata din circuit pe Voronin. Iar ceea ce spune Lupu despre razboi politic e floare la ureche fata de ceea ce se poate intampla in urma dezastrului constitutional, provocat si de el.

– Ar putea fi Lupu liderul rebelilor comunisti?
– Poate ca e unul dintre ei. Posibil ca Voronin a inteles acest lucru, dar nu intervine in plina campanie electorala, dar, dupa alegeri, am putea fi martorii altor situatii imprevizibile. Cei care ne conduc, cand vad ca se lupta doua partide pentru putere, platesc si la al treilea, daca e nevoie. Interesul lor e sa ne prosteasca – ba ne-au anuntat ca organizatorii actiunilor din 7 aprilie sunt agenti din Serbia, ba din SRI, ba din Romania, ba din FSB… Cu cat mai tare ne incalcesc, cu atat mai greu vom afla de unde cresc radacinile conflictului.

– Se vorbeste ca proiectul Lupu ii apartine lui Tkaciuk, care ar fi interesat de detronarea lui Voronin.
– Tkaciuk, fara Voronin, e nimeni, dar el poate lucra pentru altii. Sa mai atragem o data atentie faptului ca e imposibil ca Lupu sa nu fi stiut ca mandatul lui Voronin se incheie la 7 aprilie. S-a temut sa-l informeze? Nu era el singurul fricos – toata tabara comunista, timp de opt ani la rand, facea in pantaloni atunci cand Voronin ii privea chioras. Nu trebuie sa facem din iepuri vulturi, adica din cacaciosi – eroi. Noi nu vom putea judeca altfel pana nu vom avea dovada curajului. S-o asteptam, caci si asa ne-am transformat intr-o tara de plangareti si bocitoare. Atata si putem – sa plangem si sa bem… De fapt, asta se si cere de la noi, moldovenii…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *