Timpul.md

Actualitate 1 Martie 2018 | 09:35

ANCHETĂ / Schema prin care cetățenii R. Moldova finanțează separatismul de la Tiraspol, achitând facturile pentru lumină

Peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului. 

RISE Moldova a deconspirat schema prin care firma-tampon din regiunea separatistă a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane și le-a ascuns în paradisuri fiscale. 

Pe teritoriul Republicii Moldova din dreapta Nistrului se produce doar circa 20% din necesarul total de curent electric al țării. Respectiv, la începutul fiecărui an, companiile de distribuție organizează licitații pentru a suplini restul necesarului de energie. Licitațiile au loc cu „implicarea activă a Ministerului Economiei”, iar lumina este achiziționată sub paravanul Energocom SA, companie de stat care intermediază livrările. 

În ultimii ani, lupta pentru contractul de asigurare cu energie electrică a Moldovei s-a dat, de regulă, între doi jucători regionali: Centrala Termoelectrică Moldovenească (CTM) din regiunea transnistreană, cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan, şi un reprezentant al grupului ucrainean DTEK. 

Centrala de pe malul Lacului Cuciurgan este deținută de gigantul Inter RAO UES, controlat de statul rus, iar grupul DTEK face parte din imperiul de afaceri al miliardarului ucrainean Rinat Akhmetov.

Victor Parlicov, fost director general al ANRE, susţine că astfel de scheme au fost şi în trecut, dar apariţia firmei EnergoKapital ca intermediar se datorează şi unor neînţelegeri între partenerii de business de la Chișinău, Tiraspol și Moscova.

În martie 2017, ultima lună în care EnergoKapital a deținut poziția de cel mai mare furnizor de energie electrică în Moldova, aşa-zisa bancă republicană transnistreană a cerut instanţei de arbitraj din Tiraspol să amendeze compania pentru încălcarea legislaţiei locale privind reglementarea şi controlul valutar. Mai exact, EnergoKapital era obligată ca, în decurs de trei zile de la încasarea banilor pentru energia livrată pe malul drept al Nistrului, să transfere mijloacele financiare de pe conturile din afara regiunii separatiste pe un cont dintr-o instituție locală. 

De exemplu, în luna februarie 2017, EnergoKapital urma să aducă în regiune 437,6 milioane de lei, bani încasaţi din livrările de energie electrică în Republica Moldova. În Transnistria au ajuns doar circa 189 de milioane lei. În rezultat, în aprilie 2017, instanţa de la Tiraspol a obligat compania să achite o amendă de 124,34 milioane lei, ceea ce reprezintă jumătate din suma restantă.

Materialul intergal îl puteți citi aici. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus