Politică

Anders Fogh Rasmussen: Moldova este un partener de valoare pentru NATO

Republica Moldova este un partener de valoare pentru NATO, a declarat Anders Fogh Rasmussen şi a îndemnat autorităţile de la Chişinău să continue refomele iniţiate, salutând eforturile depuse pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. El s-a referit la statutul de neutralitate a Republicii Moldova, menţionând că nu există contradicţii între parteneriatul cu NATO şi acest statut. De asemenea, oficialul NATO a declarat că organizaţia sa se pronunţă pentru identificarea unei soluţii paşnice de reglemnentare a conflictului transnistrean.

”Noi înţelegem şi respectăm importanţa pentru Republica Moldova a neutralităţii constituţionale. NATO are relaţii excelente cu multe state neutre. Şi nu există nicio contradicţie dintre neutralitate şi parteneriatul nostru. Statele NATO vor continua să susţină indepeneţa Moldovei, suveranitatea şi integritatea teritorială. NATO nu este implicată în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dar urmăreşte cu atenţie evoluţiile” a declarat Anders Fogh Rasmussen .

Republica Moldova doreşte să se transforme din consumator de securitate în furnizor de securitate, a declarat Iurie Leancă, referindu-se la intenţia Republicii Moldova de a participa la o operaţiune internaţională în Kosovo. El a menţionat că Republica Moldova cooperează cu NATO pe mai multe domenii, cum ar fi cele ştiinţifice, sociale şi umanitare, iar statutul de neutralitate nu împiedică acestei cooperări.

”Noi depunem eforturi pentru aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și NATO. Acest lucru nu contravine statutului de neutralitate stipulat în Constituția noastră. Alianța Nord Atlantică are o experiență largă de cooperare cu țările neutre și non-membre ale NATO, care va fi utilă și Republicii Moldova” a declarat Iurie Leancă.

Premierul Iurie Leancă întreprinde în aceste zile o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni. Aceasta este prima vizită peste hotare a lui Iurie Leancă în calitate de premier.

Sursa: radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *