Timpul.md

Actualitate 14 Mai 2019 | 17:38

Andrei Năstase își reconfirmă statutul de INAMIC AL PRESEI: A folosit limbaj obscen la adresa jurnaliștilor incomozi

Etichetat de ONG-urile de media "Inamicul presei", Andrei Năstase îşi justifică pe bună dreptate calificativul. Liderul PPDA continuă să-şi arate deschis ura faţă de jurnalişti, în special faţă de postul de televiziune Publika TV.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Năstase a recidivat din nou. În ciuda funcţiei de deputat pe care o are, el şi-a permis să folosească un limbaj obscen la adresa jurnaliştilor. Asta în timp ce, culmea, ţinea un discurs despre decenţă.

"Ajung într-o bună zi să fiu inamicul public, inamicul presei pentru faptul că m-am opus unei atitudini nedeontologice a unei jurnaliste de la un post de televiziune Prime. De fapt când vine Prime, el vine şi pentru Canal 2, Canal 3 şi pentru Publika WC", a spus liderul PPDA, Andrei Năstase.

În opinia lui Andrei Năstase, fostul procuror al politrucul Ţopilor, atacurile la adresa instituţiilor de presă se numeşte "libertate de exprimare".

"Aşa îi spun oamenii, nu spun eu şi atunci eu ţin la părerea oamenilor. Eu militez pentru libertatea de exprimare", a spus Năstase.

Avocatul oligarhilor penali a ţinut să insulte jurnaliştii de mai multe ori, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă. În plus, a avut tupeul să le dea reprezentanţilor mass-media lecţii de moralitate.

" - Aici trebuie să le menţionez Prime, Canal 2, Canal 3, Publika WC. Să fiţi decenţi, să fiţi cât se poate de buni.
- Dumneavoastră sunteţi decent când spuneţi Publika WC?
- Asta e tot ce aţi ...?
- E urât.

Directoul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat pentru postul nostru de televiziune că va urmări această conferinţa de presă şi va veni ulterior cu un răspuns. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, nu a răspuns la telefon pentru a oferi un comentariu.

În schimb, atitudinea ofensatoare a lui Andrei Năstase la adresa jurnaliştilor este criticată de politicieni, dar şi lideri de opinie, care i-au recomandat să fie mai raţional.

"Presa în orice condiţie nu poate fi atacată. Trebuie să fim europeni şi atunci când nu ne convine acest lucru. De obicei presa se află în opoziţie cu puterea pentru că aşa e menirea ei, dar şi cu politicienii. Eu am fost atacat de nenumărate opri pe nedrept de presă, dar niciodată nu mi-am permis să atac presa sau jurnaliştii", a spus MIHAI GODEA, politician.

"Domnul Năstase devine din ce în ce mai incotrolabil, este o persoană irascibilă şi reacţionează bolnăvicios. Cred că nu-i aduce mari beneficii politicie, dar cred că dăunează şi îi aduce daune reputaţionale serioase", a spus CORNELIU CIUREA, analist politic.

Nu este pentru prima dată când Andrei Năstase agresează presa. În octombrie 2017, marioneta penalilor fugari Victor şi Viorel Ţopa, a intimidat echipa Publika TV şi a încercat s-o scoată forțat din sala de conferințe, pentru că jurnaliștii intenționau să filmeze prompterul de pe care fruntașii PPDA citeau discursul în fața presei.

"- S-a încheiat conferinţa deja. Vă invit să plecaţi, vă rog.

-Domnule, Năstase, ce faceţi dumneavoastră? Noi plecăm, de ce mă impingeţi?

- Nu vă imping, avem alt eveniment."

Şi reporterii altor instituţii media au fost intimidaţi la conferințele de presă ale Maiei Sandu şi Andrei Năstase. Astfel, în iunie 2018, finul penalului Victor Ţopa a atacat dur jurnaliştii de la Moldova 1, publicația Ziarul Național și portalul privesc.eu pentru că nu i-ar fi plăcut în ce mod aceştia îi reflectă activitatea.

"Că n-ar fi putut fi aici Privesc.Eu? Ar fi putut şi nu este. Dar știți de ce? Ieri, dimineață, când am făcut aici o conferință de presă, mizeria lui Șor a fost dată live! Alaltăieri, când ne-au pângărit birourile, când au vrut să ne pângărească birourile, acel circ a fost dat în permanență live", a spus Năstase. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus