Timpul.md

Actualitate 18 Mai 2017 | 17:56

Andrian Candu a lansat la Varșovia un apel la solidaritate și unitate în regiune

Președintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a făcut apel la solidaritate către parlamentele din regiune și a pledat pentru o cooperare prin schimb de experiența, cunoștințe și expertiză, în contextul provocărilor cu care se confruntă Europa Centrală și de Est. Declarația a fost făcută la Summitul președinților de parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară în Polonia, în perioada 17-18 mai. În prima zi a vizitei sale, în marja summitului speakerilor din parlamentele din Europa Centrală și de Est Andrian Candu a avut o întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Andrian Candu a notificat în cadrul summitului principalele provocări de securitate pentru Republica Moldova și statele din regiune, inclusiv propaganda, dezinformarea în masă, energetica și conflictele înghețate.

La întrevederea cu vicemareșalul Seimului din Republica Polonă, Ryszard Terlecki, s-a convenit organizarea în luna iulie a unei reuniuni a Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonia cu ocazia celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Andrian Candu a avut o întrevedere și cu Laszlo Kover, președintele Adunării Naționale a Ungariei, cu care a discutat despre impulsionarea cooperării, inclusiv pe dimensiunea parlamentară. De asemenea, Andrian Candu a acceptat invitația de a merge la Budapesta, în toamna anului curent.

Discuțiile la summitul din capitala poloneză includ securitatea din regiune în fața provocărilor curente, cooperarea pentru dezvoltarea axei Nord-Sud de infrastructură, rolul parlamentelor naționale în politica internațională. La summit participă președinți și vicepreședinți din parlamentele Albaniei, Azerbaidjanului, Bosniei și Herțegovina, Bulgariei, Croației, Muntenegru, Georgiei, Lituaniei, Letoniei, României, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei și Ungariei. De asemenea, au fost reprezentanți ai parlamentelor din Armenia, Austria, Belarus, Cehia, Estonia, Grecia, Macedonia și Turcia. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus