Ultima oră

Andrian Candu despre perspectivele de viitor ale Moldovei: UE ne-a demonstrat atitudine

Asta deși Rusia a lăsat să se înțeleagă de mai multe ori că își dorește o colaborare mai strânsă cu UE, în special în domenii economice și privind libera circulație a cetățenilor. Un lider conștient și cu principii sănătoase își dorește ca poporul său să se bucure de aceste privilegii. Noi beneficiem de aceste posibilități, acum trebuie doar să le valorificăm din plin”, a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

“Uniunea Europeană ne oferă posibilitatea unică de a transforma Moldova din cea mai săracă țară a Europei într-una modernă, competitivă, unde statul de drept funcționează în toată regula”, a spus Candu.

Andrian Candu, care este totodată și vicepremier al Republicii Moldova, consideră că Uniunea Europeană ne-a demonstrat de mai multe ori că are o deschidere totală față de Republica Moldova. “Acest lucru l-am simțit și în luna aprilie, de când cetățenii Republicii Moldova pot circula fără vize în țările UE. Acest eveniment a provocat apariția unor oportunități foarte importante pentru dezvoltarea țării noastre”, a adăugat ministrul.

Totodată, acesta a recunoscut faptul că Moldova are o singură sursă de gaze naturale, cea din Federația Rusia, însă a menţionat că prioritate pentru Ministerul Economiei, dar și un scop important al Guvernului este de a găsi alternative. “Există diverse modalități moderne care oferă posibilitatea creării de surse alternative, cum ar fi proiectele de eficiență energetică și procurarea produsului de la alți furnizori”, a explicat Candu.

Ministrul a adus drept exemplu proiectul moldo-român, care reprezintă o viitoare sursă de gaze naturale pentru ţara noastră: gazoductul Iași – Ungheni. “Prima etapă – extinderea gazoductului de la Ungheni la Chișinău, prin conectarea cu nodul de distribuție națională de gaze de lângă capitala Moldovei – va fi realizată cu suportul Uniunii Europene”, a accentuat ministrul, adăugînd că acest subiect a fost pus în discuţii în urma unor întruniri cu mai mulţi oficiali germani şi Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger.

„Gazdele germane şi-au exprimat disponibilitatea de a ne oferi asistenţă şi consultanţă pentru identificarea de noi soluţii şi valorificarea oportunităţilor în procesul de integrare europeană a Moldovei”, a mai adăugat Andrian Candu.
 
Sursa: pdm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *