Timpul.md

Actualitate 5 Septembrie 2019 | 11:01

Android 10, lansat oficial: pe ce telefoane îl poți folosi în variantă finală

Speculațiile s-au dovedit a fi adevărate, iar Google a lansat versiunea finală de Android 10 în urmă cu mai puțin de 24 de ore. Din păcate, nu o poți experimenta pe foarte multe smartphone-uri.

După o lungă perioadă în care s-a aflat în beta, gigantul din Mountain View a lansat versiunea finală a noului Android 10. Ca referință, Android este în continuare cel mai popular sistem de operare pentru mobile din lume, dar nu s-a rezolvat încă proeblema fragmentării platformei.

Deși ai un smartphone foarte scump, precum cel Galaxy Note 10+ sau Huawei P30 Pro, nu se știe când vei avea acces la Android 10. Singurii privilegiați sunt cei care s-au orientat către un terminal Google în ultimii câțiva ani. Cu alte cuvinte, ar trebui să ți-l poți instala pe Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL și recent lansatele Pixel 3a și Pixel 3a XL. Update-ul care a fost livrat către aceste aparate include și actualizările de securitate de la Google pentru luna septembrie.

În mod surprinzător, mai există un smartphone pe mapamond care a trecut la Android 10 în aceeși zi cu terminalele Google. Este vorba de Essential Phone, terminalul creat de fondatorul Android care a trecut printr-o serie de reduceri și tot nu s-a transformat într-un succes de masă. Chiar și așa, dacă ai un Essential, te vei bucura să afli că nu a fost o investiție proastă, cel puțin când vine vorba de actualizări de firmware.

Revenind însă la gadgeturile Pixel, Google a venit cu o surpriză majoră pentur posesorii primei generații de aparate Made by Google. În mod oficial, Pixel și Pixel XL nu ar mai fi trebuit să primească actualizări majore de firmware, dar compania americană a decis să facă o excepție pentru Android 10. În orice caz, dacă ai un Pixel și nu ai primit încă update-ul, așteaptă câteva zile și ar trebui să-l poți instala, deoarece propagarea se va desfășura în etape pentru a preveni răspândirea unei eventuale probleme.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus