Actualitate

ANRE este deschisa pentru dialog cu toate persoanele interesate

Dreptul la replica

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) isi exprima dezacordul cu comentariile si criticile privind politica sa tarifara ce se contin in articolul „Moldova-gaz” ne fura chiar la hotar”, publicat in TIMPUL din 22.09.2009. Declaratiile precum ca ANRE „stabileste tarife exagerate” si „lucreaza mana in mana cu „Moldova-gaz” pentru a-i mentine monopolul asupra intregii ramuri energetice” sunt niste inventii care nu au nimic in comun cu realitatea.

 

In cei 12 ani de activitate ANRE a promovat si continua sa promoveze o politica tarifara conforma legislatiei in vigoare, care se sprijina pe trei principii de baza: includerea in tarif a cheltuielilor strict necesare pentru prestarea serviciilor energetice, recuperarea investitiilor efectuate de furnizori, asigurarea dreptului consumatorilor la servicii calitative prestate la tarife rezonabile. ?in sa mentionez ca tarifele la gazele naturale, inclusiv cele aprobate de ANRE la 9 septembrie a.c., nu sunt exagerate, precum afirma expertul IDIS „Viitorul”, V. Parlicov, citat de TIMPUL, ci reflecta costurile reale aferente procurarilor de gaze, consumurilor si cheltuielilor necesare pentru prestarea serviciilor de transport, distributie si furnizare a gazelor naturale catre consumatorii finali. Pentru a argumenta aceasta afirmatie urmeaza sa aducem mai multe cifre, calcule, alte materiale, insa nu o vom face pentru ca ele depasesc spatiul limitat de ziar. Totodata, dorim sa atentionam cititorii, precum si pe expertul nominalizat, asupra unui moment principial. Conform metodologiei tarifare in vigoare, tarifele la gazele naturale se determina si se aproba de Agentie in baza costurilor anuale, ci nu a celor trimestriale, cu care opereaza criticii ANRE. In plus, aceste tarife se calculeaza nu numai in baza pretului mediu de achizitie (import) a gazelor, pret determinat trimestrial de catre SAD „Gazprom”, ci si a altor componente esentiale, fara de care este imposibila functionarea normala a sistemului de gaze. Este vorba de cheltuielile pentru transportarea si distributia gazelor (intretinerea, deservirea tehnica, reparatia retelelor), consumul tehnologic de gaze aferent transportarii si distributiei acestora, cheltuielile legate de furnizarea gazelor naturale catre consumatori, remunerarea muncii angajatilor din acest sector etc.

Pentru ca cititorul sa-si creeze o impresie mai clara despre costurile incluse in tariful mediu la gazele naturale livrate consumatorilor, vom aduce, totusi, cateva cifre mai concludente. In 2009, pretul mediu de procurare a gazelor de la SAD „Gazprom”, calculat la puterea calorifica reala a acestora, a constituit: in trimestrul I – 339,25 USD/1000 m3 (3631,4 lei); trimestrul II – 255,71 USD/1000 m3 (2879,1 lei); trimestrul III – 186,85 USD/1000 m3 (2111,4 lei). Pentru trimestrul IV acest pret a fost estimat la nivelul de 203,4 USD/1000 m3 (2440,7 lei). Astfel, pretul mediu de procurare a gazelor in 2009 constituie 263,65 USD/1000 m3 (2944,3 lei). Adaugand la aceasta suma patru dolari (44,7 lei/1000 m3) prevazuti de legislatie pentru deservirea datoriilor, cheltuielile furnizorului de gaze SA „Moldovagaz” in valoare de 35 mln. lei (29,9 lei/1000 m3), taxele vamale si, luand in considerare consumul tehnologic si pierderile tehnice de gaze in retele, costul gazelor naturale necesar de a fi achitat de catre consumatori se ridica la 3294,4 lei/1000 m3 .

Tariful la serviciul de transport al gazelor prin retelele de transport de la hotarul republicii pana la intrarea in retelele de distributie constituie la consumator 244,4 lei/1000 m3, iar tariful la serviciul de distributie (transportarea gazelor prin retelele de distributie pana la fiecare consumator) si furnizare a gazelor naturale consumatorilor alcatuieste 446,4 lei/1000 m3. Astfel, tariful mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor in anul 2009 trebuie sa fie de 3985,2 lei/1000 m3 (3294,4+244,4+446,4). Insa datorita veniturilor comerciale obtinute de SA „Moldovagaz” de la tranzitarea gazelor in alte tari si altor devieri financiare pozitive (venituri suplimentare) inregistrate de intreprindere in perioadele tarifare precedente, tariful mediu anual s-a diminuat pana la 3348 lei/1000 m3 . Totodata, incepand cu 11 septembrie curent se aplica un tarif mediu, aprobat de ANRE, in valoare de 3166 lei/1000 m3 (fara TVA de 5%). Aceasta – pentru ca, in perioada de pana la 11 septembrie, tariful mediu a fost de 3523 lei/1000 m3.

Vrem sa facem un apel catre V. Parlicov si alti experti care pun la indoiala corectitudinea calcularii tarifelor la gazele naturale si ne dau felurite retete despre faptul cum trebuie determinate aceste tarife: veniti, stimati colegi, la ANRE. Cititi proiectele expuse pe pagina de Internet a Agentiei, alte materiale legate de politica tarifara a ANRE, veniti la sedintele de audieri publice, cereti consultatii si explicatii asupra problemelor care va intereseaza. ANRE este deschisa pentru colaborare cu toate persoanele interesate. Credem ca este mai util si mai eficient sa conlucram in acest mod, decat sa dialogam prin intermediul unui sau altui ziar.

Vadim Ceban,
director general al ANRE

NOTa: Chiar daca a publicat replica ANRE, redactia TIMPUL isi rezerva dreptul de a reveni la subiectul gazelor, ori de cate ori va gasi necesar sa o faca.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *