Finanţe

ANRE: “Moldovatransgaz” a cheltuit nejustificat 58 de milioane de lei

Constatarea aparține Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). "Este vorba despre procurările de contoare casnice de gaze care nu au fost contractate direct de la producător sau de la dealerul oficial în R. Moldova, dar prin doi intermediari care au majorat costul cu 45,3 milioane de lei. În plus, prin organizarea unui concurs formal, s-a procurat tehnică specializată (automacarale, excavatoare, autobuze şi automobile specializate) de la un intermediar din R. Moldova cu 15,7 milioane de lei, pe când costul achitat de către intermediar pentru aceste mijloace de transport a fost de doar 8,7 milioane de lei. Deci, „Moldovatransgaz” a suportat cheltuieli suplimentare de 7 milioane de lei", se menționează într-un comunicat de presă al ANRE.

"În 2008, „Moldovatransgaz” a procurat o automacara, cu o capacitate de 25 de tone, achitând circa 1,7 milioane de lei, dintre care preţul producătorului şi expeditorului mărfii, declarat în vama limitrofă din Ucraina, a fost de circa 1 milion de lei, restul banilor fiind achitaţi unui intermediar, rezident al zonei off-shore Cipru.

În anul 2010, a fost admis şi un conflict de interese prin procurarea unor bunuri de la o întreprindere nou creată, al cărui unic fondator este feciorul unui responsabil de achiziţii din cadrul „Moldovatransgaz”. Astfel, la achitarea unor bunuri de 9,2 milioane de lei – adaosul comercial a constituit 120% de la preţul de procurare. În toată perioada de activitate, acest intermediar a înregistrat livrări numai în adresa „Moldovatransgaz”, fapt care denotă că scopul creării acestuia a fost obţinerea veniturilor din operaţiunile de intermediere la procurările acestei companii", punctează comunicatul.

Consiliul de administraţie al ANRE a decis că aceste cheltuieli ineficiente vor fi excluse din tariful la gazele naturale şi a obligat conducerea „Moldovatransgaz” să prezinte în termen de o lună un plan de acţiuni pentru înlăturarea abaterilor. Hotărârea ANRE şi Raportul de control vor fi remise pentru informare Parlamentului şi Guvernului, precum şi Procuraturii Generale pentru examinare după competenţă.

Menționăm că, de la începutul acestui an, ANRE a emis alte două acte de control privind activitatea „Moldovatransgaz”, prin care s-au constatat cheltuieli nejustificate de circa 114 milioane de lei. Pe aceste cazuri Procuratura Generală a intentat deja două dosare penale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *