Timpul.md

Actualitate 17 Ianuarie 2020 | 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

Pînă în prezent ANRE spune că nu a primit nici o informație referitor la modificările prețurilor pentru produsele petroliere de la operatorii de pe piață.

Conform regulamentului în vigoare în cazul modificării prețurilor companiile în termen de 3 zile din data aplicării noilor prețuri trebuie să prezinte Agenției calculele care au dus la modificarea prețurilor la panou.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind piața produselor petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținînd cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzînd o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%.

În noaptea de joi spre vineri, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sînt cu 3-12% mai mari decît anterior.

ANRE precizează că prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se calculează în baza următoarelor componente: Prețul de import a produselor petroliere; Cota accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova; Cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul;
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus