Timpul.md

Ultima oră 26 Ianuarie 2016 | 12:15

ANRE va examina în viitorul apropiat proiectul de micșorare a tarifelor reglementate la gazele naturale

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va convoca în viitorul apropiat o ședință pentru a decide asupra proiectului de micșorare a tarifelor reglementate la gazele naturale, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al autorității de reglementare.

Ședința va fi convocată ca urmare a examinării argumentelor aduse de reprezentanții întreprinderilor și a calculelor făcute de ANRE. Serviciul de presă al instituției a precizat că în ședința respectivă ”vor fi dezbătute și evaluările experților consultați de ANRE, astfel încît decizia să fie una cît mai obiectivă”.

Situația actuală în sectorul gazelor naturale a fost discutată luni într-o reuniune a Consiliului de Administrație al ANRE cu reprezentanți ai întreprinderilor din cadrul Moldovagaz. În special au fost abordate probleme legate de transferul integral al activității de furnizare a gazelor naturale de la 11 întreprinderi de distribuție către Moldovagaz, de investițiile realizate și planificate în sistemul gazelor naturale, devierile tarifare acumulate de întreprinderile din sistemul Moldovagaz în anii 2010-2015.

De asemenea s-a discutat despre recalcularea tarifelor la gazele naturale ca urmare a modificării Legii cu privire la gazele naturale ce a dus la reducerea considerabilă a prețului de transport inclus în tarif și amendamentelor ulterioare la Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

Tarifele la gazele naturale livrate populației ar putea să fie reduse cu cel puțin 10 la sută, la această concluzie s-a ajuns în cadrul întîlnirii din săptămîna trecută a Prim-ministrului Pavel Filip cu administrația companiei Moldovagaz.

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat la mijlocul lunii noiembrie 2015 hotărîrea de a majora cu 9,8 la sută tarifele la gazele naturale față de cele aprobate în septembrie 2011. După ce la 20 decembrie Parlamentul a votat, în unanimitate, un proiect de modificare a Legii cu privire la gazele naturale prin care a fost anulat un amendament la legea respectivă, intrat în vigoare în august 2014, ce a dus la creşterea de 16 ori a tarifului de transport al gazelor, s-a anunțat că tariful pentru consumatorii finali ar putea fi micșorat cu 5 la sută.

Republica Moldova achiziționa în trimestrul patru al anului trecut gaze naturale de la concernul Gazprom la un preț de 204 dolari pentru mia de metri cubi, față de 311 dolari în primul trimestru al aceluiași an, potrivit datelor Moldova Gaz. Vicepremierul, ministrul Economiei Octavian Calmîc a declarat luni într-o conferință de presă că prețul la gazele importate de R. Moldova va fi în 2016 mai mic decît cel din anul trecut. 

Sursa: Moldpresa.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus