Actualitate

Anual, peste 8 mln de oameni mor de cancer, iar în zece ani, cifra ar putea ajunge până la 14 mln

n Republica Moldova, astăzi, conform datelor statistice, circa 53 000 de persoane trăiesc cu diagnosticul de cancer. Anual sunt înregistrate peste 9 000 de cazuri noi de cancer. Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii.În perioada anilor 2012 – 2016, se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 175,3 cazuri de decese la 100 mii populație în 2016.

Principalii factori modificabili de risc, responsabili pentru creşterea factorului de dezvoltare a cancerului, sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă, potrivit specialiștilor de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Astăzi, 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de prevenire a cancerului, care, în perioada 2016-2018, se desfășoară sub același slogan: ”Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” și identifică modul în care fiecare dintre noi – fie în colectivități sau comunități, fie individual, ne vom aduce aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.

Scopul campaniei este de a salva milioane de vieți anual, prin sensibilizarea și educația cu privire la cancer și mobilizarea guvernelor și a persoanelor fizice din întreaga lume de a acționa împotriva cancerului.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *