Opinii și Editoriale

Anul literar 2016

În deschidere, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a prezentat foarte pe scurt antologiile cu autori basarabeni traduse în diferite limbi de circulație, precum și cele ale autorilor străini publicate în R. Moldova. În contextul în care proiectele editoriale au parte de mult mai puțin suport financiar decât cele din România, aceste antologii sunt o mare realizare.

Pentru nota artistică a întâlnirii, scriitoarea basarabeană Aura Christi, stabilită de mulți ani peste Prut, a avut un recital poetic. Poeta a citit din cel mai recent volum al său, Geniul inimii, apărut în 2017, la editura Contemporanul.

Scriitoarea Maria Șleahtițchi a prezentat, imediat după recital, cărțile de proză. Pornind de la volumele de proză scurtă, continuând cu romanele și atingând în final tema autorilor promovați prin bloguri. Scriitoarea a susținut dreptul lor de a fi încadrați în rândurile literaturii oficiale, subliniind vânzările record ale acestora. Inserția din final, asupra autorilor de blog, a lăsat loc de discuții, așa cum și-a și dorit doamna Șleahtițchi.
Nina Corcinschi a făcut un excelent rezumat al anului poetic. Un discurs asumat, curajos, sistematizat pe cât de mult cu putință. Tânăra critică literară a ținut să sublinieze care sunt, în opinia ei, cărțile anului 2016: Sufletul meu de până la Bing-Bang de Teo Chiriac (Editura „Arc”) și Să fi fost totul o mare păcăleală? de Iulian Fruntașu (Editura „Cartier”).

Critica literară a fost prezentată de Aliona Grati, care se întreba – pe drept cuvânt – dacă are cu adevărat critica un cititor fidel, iar Diana Vrabie a vorbit despre literatura pentru copii, accentuând câștigul acestui domeniu prin câteva nume importante din literatură care și-au întors scrisul și spre cei mici.

Deși nu au fost analizate toate cărțile anului 2016, orele au trecut, însă doar după – spunem noi – un bilanț reușit, o expoziție (aproape) completă de carte – capabilă să suplinească lipsa unor volume din discursul oficial și un recital poetic așteptat de oaspeții evenimentului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *