Actualitate

Anul politic 2016 va fi dificil pentru Republica Moldova, opinie

 De această părere este politologul Leonid Litra, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că alegerile prezidenţiale vor genera o agitaţie politică semnificativă şi schimbări de poziţie vizavi de tot felul de actori care influenţează Republica Moldova, transmite IPN.

„Am văzut cum, sub context cumva electoral, se schimbă dialogul cu Federaţia Rusă. În acelaşi context se fac anumite declaraţii privind cererea de aderare la Uniunea Europeană. Am impresia că toate aceste discuţii sunt iniţiate anume în contextul alegerilor prezidenţiale care urmează să aibă loc în toamnă. Şi, din această cauză, nu cred că va fi un an uşor”, a spus politologul.

În acelaşi timp, Leonid Litra crede că va fi relativ un an stabil, în măsura în care se poate vorbi despre problemele din Republica Moldova ca de o stare de stabilitate. „Dar atunci când vorbesc de stabilitate, mă refer la continuarea activităţii Guvernului actual, de a-şi exercita mandatul, cel puţin, până la alegerile prezidenţiale. După aceasta vom vedea dacă se va schimba semnificativ configuraţia politică şi nemulţumirea în rândul societăţii va rămâne aceeaşi, iar criza politică va continua. Nu cred că alegerile anticipate ar putea fi o chestiune doar teoretică”, a menţionat politologul.

În opinia sa, anul 2016 se anunţă unul destul de dificil, pentru că, dincolo de faptul că vor avea loc alegeri prezidenţiale, în acest moment există o situaţie economică defavorabilă. Dar, mai spune Leonid Litra, pe lângă aceste probleme, există necesitatea foarte acută de a depolitiza instituţiile de forţă, justiţia şi instituţiile media. Încă un aspect important din punctul său de vedere este şi deoligarhizarea anumitor instituţii sau a anumitor procese.

Sursa: IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *