Politică

APCE va monitoriza campania electorala din Moldova

O comisie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) va veni in curand in RM pentru a monitoriza desfasurarea campaniei electorale, inclusiv comportamentul audiovizualului public. Declaratia a fost facuta de catre membrii Consiliului politic pentru dialog si cooperare, format din PLDM, PL si AMN, care au revenit de la sesiunea APCE. Vizita la Strasbourg a deputatilor din opozitie a avut loc la invitatia Comitetului de monitorizare din cadrul APCE.

Politicienii din opozitie au informat oficialii europeni despre situatia din Moldova de dupa alegerile din 5 aprilie. La sesiunea de dezbateri a fost invitata si delegatia oficiala a RM, dar care nu s-a prezentat, fapt ce i-a mirat foarte mult pe oficialii europeni. Mai ales ca, anterior, V. Voronin nu a gasit timp sa se intalneasca nici cu parlamentarii UE, nici cu raportorii Consiliului Europei (CoE) pentru RM. In cadrul sesiunii, Josette Durrieu, coraportor al CoE pentru Moldova, a prezentat o nota informativa despre vizita pe care au efectuat-o raportorii la 10 iunie, reprezentantii celor trei partide au vorbit despre situatia postelectorala si cadrul care se creeaza pentru anticipatele din 29 iulie.

„Noi am vorbit despre faptul ca in RM este instaurata dictatura si ca soarta de mai departe a poporului nostru depinde de cat de corecte, libere si transparente vor fi alegerile din 29 iulie. Am mentionat faptul ca pana la ora actuala comisia de stat, care a fost alcatuita la comanda lui Voronin, nu a prezentat nici un raport despre protestele din 6-7 aprilie, nu a fost trimisa nici o misiune internationala de ancheta pentru a elucida evenimentele ce au urmat alegerilor din 5 aprilie 2009. PCRM nu a tinut cont de toate recomandarile Comisiei de la Venetia. Ma refer la faptul ca guvernul nu a intreprins masuri pentru a deschide sectii suplimentare de votare in tarile unde preponderent lucreaza cetatenii nostri etc.”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Corina Fusu, vicepresedinte PL.

„A fost extrem de important ca vocea Opozitiei sa fie auzita la CoE, deoarece pe parcursul mai multor ani Opozitia nu a fost prezenta in delegatia moldoveneasca. Persoanele care spuneau ca reprezinta Opozitia, ma refer la reprezentantii PPCD, erau in mod clar aliati ai puterii si promovau mesajul comunistilor. Participarea noastra la sedinta Comitetului de monitorizare a permis informarea deputatilor despre aceea ca asa-numita amnistie a lui Voronin este, de fapt, o farsa. PCRM a respins un proiect de lege al Opozitiei care ar fi trebui sa transforme declaratia despre amnistiere intr-un act juridic. S-a creat falsa impresie ca Opozitia nu a contestat rezultatele alegerilor, ceea ce nu este adevarat. Cele trei partide de opozitie au depus contestatii oficiale la Curtea de Apel Chisinau, dar care au fost scoase de pe rol. Iar in hotararea Curtii Constitutionale privind validarea rezultatelor alegerilor nici nu se face referire la asemenea contestatii”, a declarat Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte PLDM.

Unii dintre reprezentantii Opozitiei au ajuns la Strasbourg cu pasapoarte romanesti, deoarece nu le-au fost eliberate pasapoarte diplomatice. Veaceslav Untila, prim-vicepresedinte AMN, a precizat ca nu are pasaport romanesc, ci pasaport diplomatic, el fiind deputat si in legislatura 2005-2009. „Acesta insa este plin cu stampile si nu mai este loc pentru altele, iar autoritatile noastre refuza sa mi-l prelungeasca”, a declarat Untila.
Strasbourgul va acorda o deosebita atentie corectitudinii listelor electorale. In acest sens, APCE intentioneaza sa trimita o misiune preelectorala de observatori si o delegatie de observatori care va monitoriza chiar in ziua alegerilor.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *