Opinii și Editoriale

Apel al jurnalistilor independenti catre fortele democrate

Noi, jurnalisti si directori de institutii mass-media independente, observatori si cronicari ai unei tranzitii chinuitoare si indelungate, responsabili in egala masura cu intreaga societate de destinul democratic si european al R. Moldova, ajunsi in fata unui nou scrutin electoral la care cetatenii urmeaza sa desemneze forta ce va guverna statul in urmatorii patru ani, constatam urmatoarele:

Cu mici intermitente, regimurile cripto-comuniste si comuniste guverneaza de cincisprezece ani R. Moldova. Esenta lor este propria imbogatire, raptul bunurilor publice, saracirea majoritatii covarsitoare a populatiei. Aceste regimuri au ruinat economia, au pustiit satele, au stimulat exilul masiv al cetatenilor. Astazi, R. Moldova exista din banii trimisi de peste hotare si in pofida lucraturii distructive a regimului Voronin, al carui mandat de opt ani a insemnat nenorocirea definitiva a poporului. R. Moldova este astazi un stat corupt, sleit de saracie, ocupat de forte straine, bantuit de dezmat politienesc, batjocorit de functionari lacomi, prosti, inculti si infatuati. Intruchiparea acestui regim ticalosit este chiar presedintele tarii, comunistul Vladimir Voronin, in timpul mandatului caruia R. Moldova a coborat pe cele mai joase trepte ale ratingului international in ceea ce priveste functionarea institutiilor democratice, calitatea si speranta de viata a cetatenilor. El si clanul lui au luat sub control economia tarii, au subordonat justitia, biserica, au subjugat politic mediile publice si au pus mana pe cele mai influente mijloace de informare.

Prin intermediul lor, regimul Voronin isi lustruieste imaginea hidoasa si ii ponegreste in cel mai josnic mod pe concurentii electorali. Calcand peste legi si regulamente, substituind si masluind evenimente si fapte, Voronin foloseste in campania electorala toate resursele administrative si mediatice pentru a distorsiona optica electoratului. In mare disperare, cu ajutorul minciunii si pomenilor, el vrea sa stoarca cat mai multe voturi din randul alegatorului osandit la lipsuri si saracie. Nu exista in Europa regim mai pervers si mai descompus moral ca cel pe care troneaza Voronin. R. Moldova nu are nicio perspectiva de dezvoltare si va fi izolata international, daca el va fi perpetuat si dupa 5 aprilie.

Constientizand pericolul unei noi reincarnari a regimului antinational si antidemocratic, facem apel la fortele democratice antrenate in cursa electorala, inainte de toate, la Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta „Moldova Noastra”, sa-si intensifice munca de lamurire in randul populatiei in aceasta ultima saptamana de campanie. Este nevoie sa fie puse in aplicare toate rezervele de care dispun partidele pentru a scoate electoratul de sub hipnoza ucigatoare a regimului comunist. Una dintre cele mai mari asteptari a celor hotarati sa voteze, dar si a celor indecisi, ar fi un semnal comun de unitate si coeziune electorala si postelectorala dat de cele trei partide. Alegatorii trebuie indemnati sa se concentreze asupra unui vot util si masiv in favoarea schimbarii vietii lor si a vietii copiilor lor. Un semnal comun ar incuraja alegatorii sa se uneasca in numele unui viitor european si democratic al R. Moldova si sa voteze Partidele Unitatii Nationale. Unitatea partidelor democratice inseamna unitatea alegatorului.

Valeriu Saharneanu, director „Euronova Media Grup”, presedinte UJM
Constantin Tanase, director Cotidian National TIMPUL
Val Butnaru, director publicatia periodica „Jurnal de Chisinau”
Veaceslav ?abuleac, director Radio „Vocea Basarabiei”
Petru Bogatu, editorialist, vicepresedinte UJM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *