Actualitate

Apel: pact national impotriva coruptiei

Domnului Vlad Filat, Presedintele PLDM,
Domnului Marian Lupu, Presedintele PDM,
Domnului Serafim Urechean, Presedintele AMN,

Avind in vedere ca:

Republica Moldova este condusa de un guvern democratic, sustinut in Parlament de partidele pe care le conduceti,
In luna martie a acestui an ati aderat la Pactul National Impotriva Coruptiei,

 

Miscarea Actiunea Europeana va reaminteste ca, prin semnarea Pactului National Impotriva Coruptiei, v-ati angajat ca, in primele sase luni dupa alegeri, sa adoptati in Parlament legile necesare pentru diminuarea drastica a coruptiei in Republica Moldova.

Intelegem ca in aceasta perioada prioritare sint masurile menite sa scoata Republica Moldova din profunda criza economica si sociala in care a fost lasata de PCRM. In opinia MAE, coruptia este cancerul care ne adinceste si mai rau in criza si care face inutila orice masura economica anti-criza.

Este extrem de important ca cele 15 masuri pe care cu totii, semnatari ai Pactului, ni le-am asumat in campania electorala sa devina cit mai repede realitate. Aceste masuri sint esentiale pentru curatarea economiei Republicii.
Ele nu trebuie sa ramina doar promisiuni de campanie, ci acte obligatorii pentru orice guvernare democratica.

Politicienii sint obligati sa respecte programele propuse cetatenilor in timpul campaniei electorale. Oamenii au votat cu speranta ca promisiunile facute atunci nu sint doar vorbe in vint, ci masuri care vor fi puse in practica.
Sigur, actualul guvern se afla doar la inceput. Parlamentul nu s-a intrunit inca in prea multe sedinte, insa sase luni se scurg foarte repede, iar indeplinirea unei promisiuni facute catre electorat nu poate suporta aminare.

Domnilor semnatari ai acestui document istoric,

Masurile cuprinse in Pactul National Impotriva Coruptiei sint lesne de adoptat si reprezinta un efort mic pentru guvern, dar un cistig enorm pentru populatia Moldovei, si asa greu incercata in ultimii ani.

Ele sint menite sa scoata statul din ghearele mitei si hotiei in care a fost cuprins de dictatura regimului comunist. Nimeni nu mai doreste sa vada apucaturile PCRM, ci dimpotriva, sa vada ca se iau masuri ferme impotriva acestora.

Am scapat de comunisti, va propunem sa stopam si metehnele lor, care inca produc efecte in aparatul de stat si in economie!

Ca initiator al Pactului, Miscarea Actiunea Europeana va continua sa sprijine adoptarea acestor masuri, inclusiv prin specialistii sai, care au lucrat la elaborarea legislatiei specifice care trebuie adoptata in perioada imediat urmatoare.

Miscarea Actiunea Europeana face un apel catre PLDM, PDM si AMN sa constituie impreuna cu reprezentantii MAE, initiatori ai Pactului National Impotriva Coruptiei, un grup de lucru care sa elaboreze toate masurile necesare pentru combaterea eficienta a coruptiei.

Cu stima,
Anatol Petrencu,
Presedintele MAE

15 octombrie 2009

pp
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *