Externe

Apelul diasporei pentru alegeri anticipate

Asociatia Comunitatilor Unite ale Moldovei (ACUM) a lansat ieri, un apel politic catre cetatenii RM din strainatate, catre institutiile statale si internationale. „Cerem reorganizarea alegerilor parlamentare corecte si libere si facilitarea participarii la vot fara discriminare pentru toti cetatenii moldoveni emigrati”, se arata in apel.

Sute de mii de cetateni moldoveni din strainatate au demonstrat prin petitii si manifestatii publice ca nu accepta rezultatele alegerilor din 5 aprilie si nici investigatiile regimului de cenzura din RM cu privire la recentele evenimente de dupa scrutin. ACUM si-a exprimat regretul ca, oficial cel putin peste 500,000 de concetateni cu rezidenta inregistrata peste hotare, nu au putut avea acces la urnele de vot si ca, numele multor migranti acasa au fost folosite pentru fraudari masive.
 

„In pofida cererii noastre catre Comisia Electorala Centrala din decembrie 2008, decizia anticonstitutionala nr. 2213 a CEC, nu a prevazut votarea in baza buletinelor de identitate, cele mai incontestabile mijloace de a impiedica frauda electorala. Absenta impusa de la urnele de vot constituie baza fraudei electorale repetate a PCRM si in anii precedenti”, considera ACUM. Diaspora este alarmata de negarea dreptului constitutional si a Legii RM privind alegerea parlamentului ce trebuie sa serveasca vointa poporului.
 

„Clasa politica a actualului regim antidemocratic a ignorat si continua sa nege vointa cetatenilor de peste hotare, care constituie baza economica, sociala si diplomatica ce salveaza tara de la prabusire. Sub mana fortelor de ordine si politie, in RM zilnic au fost arestati si torturati sute de oameni si chiar comise omoruri pentru a inabusi orice revolta. In RM nu mai functioneaza un stat de drept, ci un regim de tip mafiot, ce anihileaza orice opozitie. Inchiderea sau blocarea mediilor de informare alternative posturilor de spalare a creierilor, controlate de actualul regim, sunt semnale evidente de intimidare si abuz. Persecutia, santajul, amenintarile, defaimarile, acuzatiile false sunt folosite sistematic pentru a mentine dictatura. Impunerea regimului de vize pentru Romania, precum si interzicerea accesului la functiile publice a cetatenilor RM ce si-au redobandit cetatenia romana – sunt masuri de excludere a sute de mii de cetateni ai RM, ba si mai multor etnici romani de la treburile tarii. Acuzatiile neintemeiate impotriva Romaniei au ca scop izolarea RM si instalarea unei instabilitati nationale si regionale”, se arata in apel.
 

„Vrem o altfel de viata si a venit momentul sa o avem acasa”
Diaspora cere tuturor partidelor de orientare democratica sa nu treaca cu vederea cei peste un milion de concetateni emigrati. „Prezentam o forta reala si nu vrem sa mai fim exclusi. Ni se respinge participarea la luarea deciziilor. Nu putem reveni acasa, dar ne umplem de durere pentru cei ramasi in RM.
 

ACUM cere incetarea violentelor politiei, a cenzurii, blocajelor telemedia si a folosirii armatei impotriva poporului si protestatarilor pasnici. Diaspora solicita schimbarea deciziei CEC, pentru ca cetatenii moldoveni aflati peste hotare sa poata vota pe baza acelorasi acte de identitate ca si cei din republica si la sectii usor accesibile. ACUM cere anularea regimului de vize pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in RM si negocierea unui acord de calatorii fara vize in UE pentru cetatenii RM.
 

ACUM a fost constituita la 7 Martie 2009 si inregistrata la Londra si Bruxelles, cu scopul protejarii si reintegrarii migrantilor moldoveni in procesele economice, sociale, politice si culturale din RM si din statele-gazda.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *